Nils Torvalds - logo
Svenska Folkpartiet
  • Aktuellt
  • Mitt arbete
  • Om mig
  • Kontakt
  • Svenska
Meny
  • Aktuellt
  • Mitt arbete
  • Om mig
  • Kontakt
  • Svenska
Sök
Stäng
Renew-Europe

Vägen med de goda föresatserna…

  • Kolumn, Nyhet
  • 24 februari 2021
I ett förord till en utredning kring Århuskonventionen (FN:s konvention om tillgång till information, allmänhetens deltagande i beslutsprocesser och tillgång till rättslig prövning i miljöfrågor) skrev FN:s tidigare generalsekreterare några tankeväckande ord. Han underströk principen om att miljöfrågor blir bäst behandlade om alla berörda medborgare hade en möjlighet att delta i processen. Den engelska formuleringen lydde ”concerned citizens”, vilket kunde betyda både den bekymrade och den berörda medborgaren. I ett juridiskt sammanhang är skillnaden enorm och det är kanske just det juridiska problem Århuskonventionen – i bästa välvilja – har åstadkommit. Den berörda medborgaren skall enligt vår rätt kunna kräva all tänkbar information, som berör hans rättigheter. Den bekymrade medborgaren kunde ändå tänkas få större rättigheter än den obekymrade eller bekymmerslösa.
Nils Torvalds

Konventionen åstadkom alltså ett dubbelbottnat system där miljö- och naturvårdsorganisationer gavs speciella rättigheter att få information och höras i miljöpolitiska beslutsprocesser. Det väckte naturligtvis en hel del ont blod och ledde till att andra organisationer, som också rör sig ute i naturen, ändrade sina statuter och införde natur- och miljöärenden i sina verksamhetsområden. 

 

Därmed trodde man – kanske – att problemet var löst, men riktigt så enkelt var det inte. Århuskonventionen hade oavsiktligt skapat någonting som mest påminner om George Orwells Djurfarm. Det ledande slagordet var: Alla djur är jämlika, men några är mera jämlika än andra. 

 

Konflikterna, som kunde tänkas uppstå i det här sammanhanget kunde vara av ganska grundläggande natur. I ett tillspetsat fall kunde man alltså tänka sig, att ägaren till ett naturområde jämställdes med en miljöorganisation. Det kunde också beskrivas som en urholkning av äganderätten, en urholkning som kunde tänkas ske utan ett grundlagsenligt förfarande. 

 

För att ytterligare krångla till det hela finns det dessutom en alldeles speciell EU-knorr på konventionen. När Europeiska unionen anslöt sig till konventionen gjorde man det med klara förbehåll och med en hänvisning till att kommissionen t.ex. inte kan traska över medlemsstaternas juridiska system. Om den frågan strider man än idag och det har i sin tur andra implikationer. 

 

I medlemsländerna mest på efterkälken finns det en ständigt återkommande tendens till att överföra ansvaret för sociala, ekonomiska och miljöpolitiska problem på unionen. Det har många orsaker. Det kanske mest (ö)kända projektet handlar om byn Rosia Montana i Rumänien. Där tänkte sig en f.d. exilrumän att man kunde öppna någonting, som kunde bli världens största dagbrott för att utvinna guld. Byborna motsatte sig den här utvecklingen, men på grund av ett illa fungerande juridiskt och politiskt system visade det sig svårt för medborgarna att komma till tals med myndigheter och det kanadensiska bolag, som tagit över projektet. 

 

När förvaltningens demokratiska principer är så svaga att medborgarna uppfattar att det vore mycket bättre om besvärliga frågor sköttes på EU-nivå, uppstår ett tryck i federal utveckling. Stora överstatliga miljöorganisationer är samtidigt intresserade av att bli behandlade på samma sätt som internationella bolag och bli hörda på lika grunder. Det bidrar till det federala trycket eftersom ensaksrörelser av det här slaget inte behöver bära ansvar för att det finns en fungerande ekonomi. 

 

Men slutresultatet kan bli ytterst besvärligt.

DELA DEN HÄR NYHETEN

NYHETER

Sami-vecka i Bryssel

27.06.2022

”Utsläppshandeln är räddad och EU:s gröna omställning fortsätter på rätt spår”

23.06.2022

Sista varven inför EP-val

22.06.2022
FLER NYHETER

KOLUMNER

Sami-vecka i Bryssel

Sista varven inför EP-val

Den stora omröstningen

FLER KOLUMNER
Nils Torvalds Official

NILS TORVALDS

Nils Torvalds är Europaparlamentariker sedan juli 2012, och är återinvald till 2024. Torvalds är medlem i Svenska folkpartiet i Finland och tillhör den liberala gruppen Renew Europe i Europaparlamentet, samt är medlem i flera utskott.
Ta reda på mer »

FACEBOOK

INSTAGRAM

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

TWITTER

Nils Torvalds 1 vecka ago

Mustaa valkoisella, hienoa ja historiallista! Kiitos @niinisto. #NATO #NATOSummit

Nils Torvalds 1 vecka ago

@CalleJansson3 @RistoLauhanen @LukeFinland @anttiasikai @MaasTul @petrisarvamaa @ElsiKatainen Vaikutusten arviointi tehdään kyllä myös EU-tasolla aina. Laatu vaihtelee lainsäädännöstä toiseen. Tähän liittyvät arvioinnit löytyvät täältä:

Nils Torvalds 1 vecka ago

RT @mortenhelveg: We need more and faster #renewables across Europe to achieve our #climate goals and a future without Putin's fossil #ener…

Nils Torvalds 2 veckor ago

RT @AUnderrattelser: I dag ser vi en samisk kultur som stiger in i framtiden på kulturens alla områden. Och de kommer tillbaka till Bryssel…

Nils Torvalds 2 veckor ago

RT @tapiopajunen: Sinetöivätkö Eurooppa neuvostoon kokoontuvat EU-maat Ukrainan EU-tien? #Politiikkaradio'ssa kokoustunnelmia arvioivat @sp…

Nils Torvalds 2 veckor ago

RT @sfprkp: Päästökauppa on pelastettu ja EU:n vihreä siirtymä jatkuu oikealla tiellä - @NilsTorvalds

Säg vad du tycker

Här kan du skriva ner dina tankar och åsikter och skicka dem till mig direkt. Jag läser alla meddelanden själv.

Håll dig uppdaterad

I mitt veckobrev sammanställer jag de viktigaste nyheterna och aktuella händelserna från Europaparlamentet. 

Kontakt

  • Postadress
  • E-post
  • Medarbetare

FÖR MEDIA

  • Presskontakt
  • Bilder
  • Pressmeddelanden

LÄNKAR

  • SFP-Svenska folkpartiet i Finland
  • Renew Europe
  • Nils Torvalds MEP

FÖLJ MIG I SOCIALA MEDIER

Instagram Facebook-f Twitter Youtube Envelope
Svenska Folkpartiet
Renew-Europe
INTEGRITETSPOLICY
© Nils Torvalds 2021 - created by April Kommunikation - hosting by iWebben.fi