Nils Torvalds - logo
Svenska Folkpartiet
  • Aktuellt
  • Mitt arbete
  • Om mig
  • Kontakt
  • Svenska
Meny
  • Aktuellt
  • Mitt arbete
  • Om mig
  • Kontakt
  • Svenska
Sök
Stäng
Renew-Europe

Skog, mark och euron

  • Kolumn
  • 1 juni 2017

Klimatförändringen är kanske vår tids största utmaning. Inget annat fenomen har så långt gående sociala, politiska, ekonomiska och globala effekter som klimatförändringen. Därför var det också så viktigt att världen kom överens om Parisavtalet. Vi ser därför i Europaparlamentet och i EU klimatfrågorna som en röd tråd genom en mängd av lagförslag vi jobbar med. Det är under bredare teman som energiunionen och den cirkulära ekonomin som vi driver på en långsiktig och hållbar politik. Vi vill alltså se till att vi också har något gott att lämna över till efterföljande generationer.

En av de mest intensiva förhandlingsfrågorna inom EU:s klimatpolitik just nu handlar om att utarbeta ett regelverk för hur upptag och utsläpp av koldioxid från markanvändnings- och skogsbrukssektorn ska beräknas och redovisas.

På ett internationellt plan styrs och redovisas utsläppen idag av Kyotoprotokollet. Kyotoprotokollet löper ut år 2020 och det är därför vi nu på EU-nivå utarbetar ett eget ramverk för perioden efter 2020.

Inom den här ramen har skogen en central och alldeles speciell roll. Vi lärde oss redan i skolan att skogarna är jordens lungor. Utan skog finns inte vi heller kvar så väldigt länge. Skogen är inte bara en möjlig kolsänka, utan en oersättlig källa för biologisk mångfald. Skogen kan alltså i bästa fall erbjuda en flerfaldig nytta inte bara ekonomiskt eller klimatmässigt, utan också på det sociala och biologiska planet genom satsningar på ekosystemtjänster och biologisk mångfald.

Men frågan om skogens och skogsbrukets klimateffekter och hur skogen ska brukas på bästa möjliga sätt för att uppnå alla dessa nyttoeffekter är omtvistad. Debatten har visat hur svårt det är att inte glida in på ideologiserade och fastlåsta positioner om hur skogen kunde vara till största nytta för att bromsa klimatuppvärmningen.

Vardera sidan i debatten tar avstamp i alldeles olika uppfattningar om skogens roll. Grovt taget blir fokus antingen skogens roll som råvarukälla eller skogens roll som kolsänka. Då blir alternativen att antingen bruka skogen så att den kan erbjuda alternativ till fossila råvaror, och därmed på lång sikt garantera en frisk och stark resurs, eller att inte bruka skogen utan låta den stå och på så sätt ”låsa in” kolen i skog och skogsmark.

Jag tror att vi behöver en lite vidare och längre blick in i framtiden. Den stora utmaningen kommer kanske först om 10, 15 eller 20 år.  Det är då det blir verkligt dyrt att minska våra koldioxidutsläpp inom bland annat transportsektorn. För att i det skedet också motverka en kostnadsökning, som kan hota vår ekonomi, behöver vi en välskött och välmående skog, som förmår uppta möjligast mycket koldioxid. Om vi enbart har siktet inställt på de närmaste 10 åren löper vi en stor risk för att missa de stora klimatmålen. Men politik och högst välmenande miljöångest utgår tyvärr lätt från ett allt för snävt perspektiv. I fråga om skog och klimat måste vi klara av att tänka i decennier, inte i år. Skogsägaren måste tänka i långa tidsavsnitt och se skogen med de efterföljande generationernas ögon. Att inte klara av det och enbart se skog och mark i det korta perspektivet kan bli ödesdigert.

Egentligen handlar det därför om ett politiskt vägval: väljer vi en kortsiktig politik som måste ses över och justeras vart femte eller vart tionde år, eller väljer vi att satsa på en långsiktig och stabil politik som ser så långt som möjligt. Det är vår stora utmaning.

 

 

 

 

 

DELA DEN HÄR NYHETEN

NYHETER

Sami-vecka i Bryssel

27.06.2022

”Utsläppshandeln är räddad och EU:s gröna omställning fortsätter på rätt spår”

23.06.2022

Sista varven inför EP-val

22.06.2022
FLER NYHETER

KOLUMNER

Sami-vecka i Bryssel

Sista varven inför EP-val

Den stora omröstningen

FLER KOLUMNER
Nils Torvalds Official

NILS TORVALDS

Nils Torvalds är Europaparlamentariker sedan juli 2012, och är återinvald till 2024. Torvalds är medlem i Svenska folkpartiet i Finland och tillhör den liberala gruppen Renew Europe i Europaparlamentet, samt är medlem i flera utskott.
Ta reda på mer »

FACEBOOK

INSTAGRAM

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

TWITTER

Nils Torvalds 1 vecka ago

Mustaa valkoisella, hienoa ja historiallista! Kiitos @niinisto. #NATO #NATOSummit

Nils Torvalds 1 vecka ago

@CalleJansson3 @RistoLauhanen @LukeFinland @anttiasikai @MaasTul @petrisarvamaa @ElsiKatainen Vaikutusten arviointi tehdään kyllä myös EU-tasolla aina. Laatu vaihtelee lainsäädännöstä toiseen. Tähän liittyvät arvioinnit löytyvät täältä:

Nils Torvalds 1 vecka ago

RT @mortenhelveg: We need more and faster #renewables across Europe to achieve our #climate goals and a future without Putin's fossil #ener…

Nils Torvalds 2 veckor ago

RT @AUnderrattelser: I dag ser vi en samisk kultur som stiger in i framtiden på kulturens alla områden. Och de kommer tillbaka till Bryssel…

Nils Torvalds 2 veckor ago

RT @tapiopajunen: Sinetöivätkö Eurooppa neuvostoon kokoontuvat EU-maat Ukrainan EU-tien? #Politiikkaradio'ssa kokoustunnelmia arvioivat @sp…

Nils Torvalds 2 veckor ago

RT @sfprkp: Päästökauppa on pelastettu ja EU:n vihreä siirtymä jatkuu oikealla tiellä - @NilsTorvalds

Säg vad du tycker

Här kan du skriva ner dina tankar och åsikter och skicka dem till mig direkt. Jag läser alla meddelanden själv.

Håll dig uppdaterad

I mitt veckobrev sammanställer jag de viktigaste nyheterna och aktuella händelserna från Europaparlamentet. 

Kontakt

  • Postadress
  • E-post
  • Medarbetare

FÖR MEDIA

  • Presskontakt
  • Bilder
  • Pressmeddelanden

LÄNKAR

  • SFP-Svenska folkpartiet i Finland
  • Renew Europe
  • Nils Torvalds MEP

FÖLJ MIG I SOCIALA MEDIER

Instagram Facebook-f Twitter Youtube Envelope
Svenska Folkpartiet
Renew-Europe
INTEGRITETSPOLICY
© Nils Torvalds 2021 - created by April Kommunikation - hosting by iWebben.fi