Alldeles lätt kommer det inte att vara. De första stegen tas vid det inofficiella europeiska toppmötet i Granada på fredagen. Största delen av länderna det handlar om finns redan i en kö, men kön har inte riktigt rört på sig efter Kroatiens medlemskap 2013. Min gissning är att toppmötet måste ge en politisk signal till Ukraina – och indirekt till Ryssland. Om Ukraina kan gå förbi i kön är sedan en annan femma. Men det är inte den enda utmaningen.
Först på utmaningslistan finns Serbien, som av tradition – och sedan slaget på Kosovofältet 1389 – har betonat den slaviska samhörigheten och därmed blivit Rysslands bundsförvant. God tvåa är Albanien, som under Enver Hoxhas regim blev ordentligt på efterkälken. Att hämta in ett sådant försprång är inte världens enklaste sak. Inte ens med EU:s hjälp. Sen finns det några mindre utmanande kandidater: Bosnien-Hercegovina, Montenegro och Nordmakedonien. Ett kapitel för sig är sedan Kosovo, som i fråga om problematik lite hänger samman med Serbien.
Kniptången Serbien råkar ut för är naturligtvis deras farhågor för att bli efter i utvecklingen. Av det forna Jugoslavien är redan Slovenien och Kroatien medlemmar. Om också Bosnien-Hercegovina och Montenegro tar omkörningsfilen blir det svårt för Serbien att klara av ett stigande missnöje.
Men vad innebär EU:s utvidgning för oss?
Det finns tre stora utmaningar!
- EU:s budget blir inte lättare att handskas med. De nya medlemsländerna är alla nettomottagare, dvs betalar mindre än vad de får ut av budgeten. Det skapar antagligen problem för några av dagens nettomottagare. Polen har snabbt vuxit ekonomiskt och blir kanske en nettobetalare. Det minskar säkert entusiasmen inför en utvidgning.
- Beslutsprocessen kräver förenkling, mera styrning från det Europeiska rådet och färre möjligheter till utpressning för att nå enighet.
- Platserna i Europaparlamentet omfördelas eftersom det finns ett tak på 750 ledamöter. Inför kommande mandatperiod får vi en plats till (15) men förlorar sannolikt två eller tre senast när Ukraina träder in. Ukraina får lika många ledmöter som Polen – nu 50.
Allt ändrar på dynamiken i förhållande till vår geopolitik. Vart går Ryssland under de närmaste 10 åren? Vart går Förenta staterna? Och vart går vi?
Vart jag går är däremot klart. På fredagen är det 282 dagar kvar av mandatperioden för Europaparlamentet!