I avlagringarna efter år av samlande hittade jag en artikel, som i dagens nyhetsvärld nästan känns som en tanke. Artikeln är 10 år gammal och skrevs i anledning av att FN-konventionen om klimatförändring då fyllde 20 år 2012. Det var under toppmötet i Rio man kom överens om COP-processen, som nu på hösten ledde fram till COP-27 i Sharm el-Sheikh.
Artikeln handlar om hur många vi har blivit och hur mycket jorden klarar av. När den skrevs var vi 7 miljarder och författarna plockar fram siffror på hur befolkningen växer med en miljon var femte timme. Man förutspådde – någorlunda riktigt – att vi ytterligare 13 år senare skulle vara 8 miljarder. Senast 2050 skulle vi vara 9 miljarder under förutsättningen att stigande levnadsstandard och bättre utbildning småningom skulle minska nativiteten.
Men antagandet om levnadsstandardens välsignelsebringande inverkan är – minst sagt – problematiskt. Världens befolkning fördubblades mellan 1960 och 2012, men bruttonationalinkomsten per capita har under samma tid tiodubblats och på den vägen är vi!
Efter 2012 har diskussionens fokus ändrats och när jag nu läser det gamla pappret grips jag av en malande misstanke om att vi medvetet har ändrat fokus för att slippa en besvärlig diskussion. Nu talar vi om biodiversiteten och att diverse arter hotas av att dö ut, men vi vill inte riktigt se det lite obehagliga sammanhanget: de är helt enkelt vi som är för många. För att skapa tillräckligt mycket mat för att något så när hålla 8 miljarder vid liv, är vi tvungna att gå in på områden, som tidigare har bebotts ganska uteslutande av andra arter.
Den eleganta lösningen skulle naturligtvis förutsätta att vi klarade av matproduktionen på basen av stigande produktivitet, men också produktiviteten följer sociala mönster. Ingen vanlig människa klarar riktigt av att med några bröd och lite fisk lösa världens näringsproblem. För att öka produktiviteten behövs det mera utbildning, men också en bättre utbildning kräver bättre produktivitet. Dessutom finns det ytterligare den insikten, att mänsklighetens intrång på områden där hon inte tidigare har varit verksam, öppnar upp för nya farsoter av typ Covid-19.
Åtta miljarder människor tävlar alltså med ett okänt antal miljarder virus om hur framtiden ser ut!