Hoppa till innehåll
Nils Torvalds - logo
Svenska Folkpartiet
  • Aktuellt
  • Mitt arbete
  • Om mig
  • Kontakt
  • Svenska
Meny
  • Aktuellt
  • Mitt arbete
  • Om mig
  • Kontakt
  • Svenska
Sök
Stäng
Renew-Europe

Europeiska utmaningar

  • Kolumn, Nyhet
  • 13 oktober 2021
Senaste tisdag talade jag i Europaparlamentet om våra klimatutmaningar. Diskussionen handlade – naturligtvis – om EU och den senaste rapporten från FN:s klimatpanel IPCC. Det var besvärlig läsning. Om vi inte får ordning på vår glob blir det bistra följder. Dessutom befinner vi oss i en besvärlig knipa: också om EU gjorde sitt yttersta, blir slutresultatet dåligt så länge alla andra bara lovar runt, men håller ganska tunt.

Det är den här utmaningen nästa klimatmöte – COP26 i Glasgow – står inför. Det föregående mötet i Madrid är en tydlig varning. Den gången kom man egentligen inte överens om någonting och de huvudskyldiga till misslyckandet var det inte svårt att känna igen: Förenta staterna, Kina och Ryssland.

Vi hoppas alltså att de verbala utfästelserna nu förvandlas till verkliga åtgärder och vi vet att det är svårare gjort än sagt.

Men jag hade i mitt tal också en annan hälsning. En hälsning till kommissionen.

Den polske forskaren Jan Zielonka skrev för kanske tio år sedan en bok under titeln ”Europe as Empire”. I boken försöker Zielonka reda ut vad EU egentligen är för ett juridiskt eller statsvetenskapligt begrepp. Det är inte en stat i vanlig bemärkelse. Det är inte heller en federation som Tyskland eller Schweiz eller Förenta staterna. Det är ett lite underligt mellanting, som hela tiden står och väger åt vilket håll utvecklingen går eller borde gå.

Den här avvägningen om hur det institutionella bygget borde fortgå har funnits på dagordningen åtminstone sedan Amsterdam-fördraget 1999 och bekymmer kring förverkligandet har lett vidare till nya principbeslut allt från toppmötet i Nice och Laeken år 2000 respektive 2001. Principerna slogs också fast i Lissabon-fördraget 2007.

Men historien går framåt och det som en gång slagits fast behöver inte i alla avseenden vara inristat i oomkullrunkeliga formuleringar. EU möter ständigt nya utmaningar och tvingas därför också anpassa regelverkets läsart efter verklighetens hårda krav. Om vi bara kastar en flyktig blick på de senaste decennierna ser vi vilka krafter som driver oss: den ekonomiska krisen efter att börsen i Förenta staterna klappade samman, den grekiska krisen och flyktingvågen, Covid-19 och nu, efter IPCC-rapporten, står vi inför en akut klimatkris.

Det är just här Zielonkas bok passar in. Han varnar för en utveckling i vilken EU allt mera blir ett toppstyrt system, där den ena krisen efter den andra tvingar fram lösningar som i sin tur gör medlemsländerna – och medborgarna – till underhuggare och undersåtar.

Unionens fördrag känner till den här faran och har därför slagit fast ett regelverk för att bevara medlemsländernas och medborgarnas rätt till talan och åtgärder. Det regelverket bygger på två principer: subsidiariteten eller närhetsprincipen och proportionaliteten. Den första principen innebär att besluten ska fattas så nära medborgaren som möjligt. Den andra principen innebär att unionen ska begränsa sina åtgärder så långt det bara är möjligt.

Varför är det här nödvändigt?

Effektiviteten i en åtgärd bygger i längden på demokratisk legitimitet, på att åtgärderna accepteras av medborgarna. Utan den acceptansen kommer vi till korta också i kampen om klimatet. Därför är det också nödvändigt att kommissionen kommer ner från sina lite imperiala höga hästar.

När jag sade det, kastade jag samtidigt en blick på kommissionens viceordförande Frans Timmermans. Jag tror att han förstod vad jag avsåg. Om han sedan följer mitt råd är en annan historia.

DELA DEN HÄR NYHETEN

NYHETER

Nils Torvalds huvudförhandlare för revideringen av avloppsvattendirektivet

18.01.2023

Att driva isär – Ryssland lämnar Europa

07.12.2022

Förhandlingar i basaren

29.11.2022
FLER NYHETER

KOLUMNER

Att driva isär – Ryssland lämnar Europa

Förhandlingar i basaren

På äventyr i Egypten

FLER KOLUMNER
Nils Torvalds Official

NILS TORVALDS

Nils Torvalds är Europaparlamentariker sedan juli 2012, och är återinvald till 2024. Torvalds är medlem i Svenska folkpartiet i Finland och tillhör den liberala gruppen Renew Europe i Europaparlamentet, samt är medlem i flera utskott.
Ta reda på mer »

FACEBOOK

INSTAGRAM

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

TWITTER

Nils Torvalds 1 dag ago

RT @AUnderrattelser: "Rysslands argumentering antyder att landet fortfarande lever kvar i den värld som skapades av Wienkongressen 1814–15.…

Nils Torvalds 2 dagar ago

@SeppoNiiniaho Siihen vaikuttaminen tehdään kyllä parhaiten olemalla jäsen (jos tarkoitit metsäkysymyksiä).

Nils Torvalds 2 dagar ago

Suomen paikka on ja tulee aina olemaan EU:ssa, ei lisättävää🇫🇮🇪🇺 Finlands plats är och kommer alltid att vara i EU. Inget att tillägga🇫🇮🇪🇺 https://t.co/HXxoY47g74

Nils Torvalds 2 dagar ago

RT @sfprkp: Suomen paikka on EU:ssa. #yhdessäeteenpäin https://t.co/Qs33T79mm3

Nils Torvalds 2 dagar ago

RT @Hanaholmen: Den 23 februari samtalar @NilsTorvalds & @nyberg_ren med @heidiavellan om boken Vägen till Nato, välkommen med! Anmälan hä…

Nils Torvalds 2 dagar ago

RT @DemoFinland: Päivän päätteeksi osallistujat keskustelivat meppien @NilsTorvalds, @silviamodig ja @HeidiHautala kanssa EU-parlamentin ro…

Säg vad du tycker

Här kan du skriva ner dina tankar och åsikter och skicka dem till mig direkt. Jag läser alla meddelanden själv.

Håll dig uppdaterad

I mitt veckobrev sammanställer jag de viktigaste nyheterna och aktuella händelserna från Europaparlamentet. 

Kontakt

  • Postadress
  • E-post
  • Medarbetare

FÖR MEDIA

  • Presskontakt
  • Bilder
  • Pressmeddelanden

LÄNKAR

  • SFP-Svenska folkpartiet i Finland
  • Renew Europe
  • Nils Torvalds MEP

FÖLJ MIG I SOCIALA MEDIER

Instagram Facebook-f Twitter Youtube Envelope
Svenska Folkpartiet
Renew-Europe
INTEGRITETSPOLICY
© Nils Torvalds 2021 - created by April Kommunikation - hosting by iWebben.fi