Nils Torvalds - logo
Svenska Folkpartiet
  • Aktuellt
  • Mitt arbete
  • Om mig
  • Kontakt
  • Svenska
Meny
  • Aktuellt
  • Mitt arbete
  • Om mig
  • Kontakt
  • Svenska
Sök
Stäng
Renew-Europe

Välfärdsavtryck och klimatansvar

  • Kolumn, Kolumner, Nyhet
  • 29 september 2020
Ganska ofta råkar vi i olika sammanhang ut för generationsfrågor. Vi vet att generationer på en psykologisk nivå på något sätt har svetsats samman av definierande generationsupplevelser, dvs att vi formas av vissa utmaningar, frågor och lösningsalternativ.
Nils Torvalds

Generationen före min formades av krigen, vi från de stora årskullarna lite av oss själva (i meningen vi var så fruktansvärt många) men kanske huvudsakligen av att vi växte upp i efterkrigstidens omedelbara nöd, men samtidigt också in i det spirande välfärdssamhället. Dagens generationer växer upp med klimatutmaningen.

 

De här utvecklingsstigarna märks sedan i hur vi rangordnar frågor som viktiga eller mindre viktiga, och i hur olika partier samlar olika ålderskohorter i sin väljarbas.

 

När jag tidigare i veckan förberedde mitt tal till hållbarhetsveckan i Österbotten, hade jag tillfälle att fundera på hur generationsperspektivet påverkar vår hantering av den ganska unga klimatkrisen och omställningen till ett hållbart samhälle.

 

I min barndoms Finland fanns det inte mycket av klimatkris. Jag berättade att vi spelade stövelhockey på gatan eftersom det inte fanns särskilt mycket störande trafik. Naturligtvis fanns det –särskilt under åren efter krigsslutet – många nya industrier med utsläpp som vi i dag aldrig skulle acceptera. Men vi var färre finländare, och vårt beroende av industrins produkter och transporter var genomgående mindre. Mjölken kom till butiken i stånkor. Brödet i lådor. Fisken köpte man av fiskaren direkt vid kajkanten.

 

Men Finland blev, på ganska kort tid, tämligen rikt. Precis som i andra länder i väst byggdes vår nya rikedom till stora delar på innovationer – men påfallande ofta på en energigrund av fossila bränslen. Därför följde kurvan över våra koldioxidutsläpp också kurvan över vårt välstånd, i snabbt uppåtstigande riktning.

 

Tänkte min generation på det här? Romklubben grundades 1968 och Tillväxtens gränser översattes till svenska 1972. Då hade jag redan två små barn och var kanske mera inriktad på att försöka lösa familjens debet- och kredit-utmaningar.

 

Det var en annan förändring – att allt större delar av världen med tiden fick möjlighet att vandra samma väg som vi gått – som gjorde att fler lade märke till en skenande utsläppskurva.

 

Utsläppen, men också medvetenheten om dem, ligger alltså i dag på helt andra nivåer än de nivåer som formade min generations uppväxt.

Och det visar sig i dag som en generationsupplevelse. I dag tillhör de unga finländarna dem som är mest utsläppsmedvetna. Det hänger samman med att vi redan har byggt upp ett välfärdssamhälle med ett världsledande utbildningssystem, och det innebär i sin tur intressanta möjligheter (och ställer vissa krav) kring hur vi handskas med välstånds- och utsläppskurvorna.

 

Kraven handlar om att vi, som redan har byggt upp ett ansenligt välstånd, har ett särskilt ansvar för att åtgärda utsläppen först. Därför ska Finland bli klimatneutralt till 2035, och EU:s alla medlemsländer ha nått samma punkt senast 2050.

 

Möjligheterna hänger samman med att vi på det sättet också bäst tar tillvara på vår framskjutna position. Det var med innovationernas kraft som den äldre generationen byggde vårt välfärdssamhälle. Det lever sedan vidare i bättre utbildning och bättre utgångsläge för nya innovationer.

 

Men allting blir också mera invecklat. Det gäller naturligtvis också innovationer. Just därför behöver Österbottens uppfinnarjockar ett institutionellt stöd. Jag har träffat teknologiska naturbegåvningar. De tittar på en maskin och förstår hur den fungerar. Men i den galopperande tekniska utvecklingens tid kan de behöva lite, lite hjälp på vägen. Och de kommer att lösa den unga generationens klimatångest.

DELA DEN HÄR KOLUMNEN

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

NILS TORVALDS

Nils Torvalds skriver kolumner för bland annat Hufvudstadsbladet, Östnyland, Ålandstidningen, Nya Åland, Åbo Underrättelser, Vasabladet och Österbottens tidning. Han texter berör ofta vardagen som Europaparlamentariker, men han skriver även gärna om aktuella fenomen, gör djuplodande analyser eller beskriver den historiska bakgrunden till nutida skeenden.
Läs mer om Nils Torvalds »

KOLUMNER

Vägval i EU-kris

Ett ömtåligt innanhav

Vart går USA – och varför?

Lottovinsten Finland

Religion och politik

Inte helt fel att ordna lite diktläsning för politiker

Ett brev från Ikalis

En kolbudget för investeringar

FLER KOLUMNER

NYHETER

Johannes Lith ny specialmedarbetare för Europaparlamentariker Nils Torvalds

08.12.2020

Nya Europabladet

26.11.2020

Torvalds: Hög tid att EU:s budget slår vakt om rättsstatsprincipen

10.11.2020
FLER NYHETER

FACEBOOK

INSTAGRAM

En bild från arla morgonstund i den vackraste av En bild från arla morgonstund i den vackraste av skärgårdar.
Glad midsommar! 🌸
Hieno aamuvarhainen kuva maailman hienoimmasta saaristosta.
Hyvää juhannusta! 🌸
An early morning picture from the finest archipelago in the world.
Happy Midsummer! 🌸
Enligt FN:s människorättsdeklaration är alla människor födda fria och lika i värde och rättigheter. De facto är fallet inte så, därför #blackouttuesday ✊🏻✊🏼✊🏽✊🏾✊🏿
YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen mukaan kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan. Tämä ei valitettavasti toteudu, siksi #blackouttuesday
Det är i dag ett år sedan fler än 46.000 välja Det är i dag ett år sedan fler än 46.000 väljare gav mig förtroendet att fortsätta mitt arbete i Europaparlamentet. Under firandet på valvakan (där vi också fick fira Lejonens VM-guld!) kunde vi knappast ana vilka nya utmaningar vi skulle ha framför oss våren 2020.
Covid19-krisen har skapat en ovanligt stor osäkerhet i politiken, men jag fortsätter det arbete som jag gick till val på: För en ambitiös klimatlag, och en ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar omställning. *** Tänään on tasan vuosi siitä, että 46 000 äänestäjää antoi minulle luottamuksen jatkaa Euroopan parlamentissa. Vaalivalvojaisissa (jossa saimme juhlia myös Leijonien mm-kultaa) ei kukaan olisi aavistanut minkälaisia haasteita meillä olisi vastassa keväällä 2020. Covid-19 on aiheuttanut poikkeuksellisen suuren epävarmuuden politiikkaan. Epävarmuuden keskellä jatkan töitä kunnianhimoisen ilmastolain saavuttamiseksi sekä ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävämmän Euroopan puolesta, niin kuin vaalien alla lupasin.

Säg vad du tycker

Här kan du skriva ner dina tankar och åsikter och skicka dem till mig direkt. Jag läser alla meddelanden själv.

Håll dig uppdaterad

I mitt veckobrev sammanställer jag de viktigaste nyheterna och aktuella händelserna från Europaparlamentet. 

Kontakt

  • Postadress
  • E-post
  • Medarbetare

FÖR MEDIA

  • Presskontakt
  • Bilder
  • Pressmeddelanden

LÄNKAR

  • SFP-Svenska folkpartiet i Finland
  • Renew Europe
  • Nils Torvalds MEP

FÖLJ MIG I SOCIALA MEDIER

Instagram
Facebook-f
Twitter
Youtube
Envelope
Svenska Folkpartiet
Renew-Europe
INTEGRITETSPOLICY
© Nils Torvalds 2020 - created by April Kommunikation - hosting by iWebben.fi