Mene sisältöön
Nils Torvalds - logo
Svenska Folkpartiet
  • Ajankohtaista
  • Työ parlamentissa
  • Minusta
  • Yhteystiedot
  • Suomeksi
Menu
  • Ajankohtaista
  • Työ parlamentissa
  • Minusta
  • Yhteystiedot
  • Suomeksi
Search
Close
Renew-Europe

FSC:n riskiarvio Lapissa on ongelmallinen

  • Kolumni, Uutiset
  • 04.02.2020
Vietin joululomani Utsjoella. Se on ihanteellinen paikka lepoa varten: auringon kajo etelän horisontilla ja hiljaisuus. Matkalla ylös pysähdyin ostoksia varten Ivalossa ja jouduin keskelle ratkaisematonta paikallista kiistaa.

Kiistan ytimessä on Pohjois-Lapin yhteismetsät. Niiden historia on sinänsä mielenkiintoinen. Tilojen jonkinlaisen elinvoimaisuuden turvaamiseksi annettiin aikoinaan valtion mailta pieniä metsäpalstoja. Näin tapahtui sekä itsenäisyyden alkuvuosina että sodanjälkeisen asutuksen puitteissa.

Osalla yhteismetsistä on tietenkin vielä pitempi tausta­tarina nihtisopimuksineen, mutta tässä yhteydessä Ruotsin kuninkaan Kustaa III:n päätöksiä ei ole syytä lähemmin pohtia. Jotta nämä maat eivät olisi muodostuneet vaikeasti hoidettavaksi tilkku­täkiksi, valtiovalta viisaudessaan edellytti, että jaossa olevat metsämaat hoidettaisiin yhteismetsänä.
Sitten astuivat toiset tahot näyttämölle.

Metsäyhtiöt ovat ristiriitojen välttämiseksi tehneet sopimuksia muun muassa FSC- sertifiointijärjestön kanssa. FSC-sertifikaatin osuus Suomen metsien sertifioinnissa ei ole erityisen suuri, mutta järjestö on vaikutusvaltainen tausta­yhteisönsä kautta ja siksi sopimuksen tekeminen on varmaan periaatteessa ollut viisasta. FSC on saanut alkuunsa WWF:n, Suomen Luonnonsuojeluliiton, Greenpeacen ja Birdlifen toimesta.

FSC tekee myös riskiarvion eri maiden metsän käytöstä. Tällainen riskiarviointi tehtiin myös Suomen metsistä. Järjestelmä on vähän mutkikas ja jos sopimustahot eivät pääse yksimielisyyteen, riskiarvion tekee FSC:n nimeämä konsultti.

Tässä tapauksessa konsultti oli tanskalainen. Hän ei ole arviota tehdessään haastatellut yhteismetsien virallisia edustajia.
Ja tästä ongelmat sitten nousevat. Arvio on olemassa englanninkielisenä. Johdannossa kielletään ehdottomasti lainaamasta sen tekstiä. Suomen julkisuuskäytännön puitteissa tämä kuulostaa vähän huonolta, ja ottaen huomioon taustajärjestöjen muissa yhteydessä esittämiä avoimuusvaatimuksia, hiukan ristiriitaiselta.

Suurimmilta osiltaan FSC:n Suomen riskiarvio on ongelmaton. Melkein jokaisen rivin lopussa oleva arvio on ”no risk”. Riskit esiintyvät HCV-arviossa. HCV viittaa korkeaan suojeluarvoon omiviin metsäpalstoihin (High Conservation Value) ja niitä arvion mukaan löytyy Lapin yhteismetsissä.

Siitä voidaan ehkä olla ainakin kahta mieltä. Ottaen huomioon miten paljon metsää on suojeltu nimenomaan Lapissa ja miten pienistä palstoista nyt on kysymys, voisi joku kriittisempi arvioija vetää toisenlaisia johtopäätöksiä, mutta FSC:n taustavoimia huomioon ottaen johtopäätökset eivät ole yllättäviä. Eikä myös välttämättä virheellisiä.
Ongelmat ovat toisenlaisia.

Jos valtiollinen elin tekisi vastaavanlaisia arvioita, siitä syntyisi korvausvelvollisuus. Mutta kun alueelle, metsän­omistajilta sen enempää kysymättä, tehdään arvio, joka käytännössä estää metsänomistajaa myymästä omistus­oikeuden suojaa nauttivaa metsäänsä, olemme juridisen ongelman edessä.

Eurooppalainen oikeusjärjestelmä tuntee käsitteen kolmas taho. Jos sopimuspuolet tekevät sopimuksen, joka loukkaa kolmannen tahon oikeutta, tulisi siitä seurata joko vahingonkorvaus tai sopimuksen purku siltä osin kuin se loukkaa kolmannen tahon oikeutta.

FSC:n maariskiarvio on sikäli juridisesti outo, että se antaa ulkopuoliselle taholle oikeuden rajoittaa metsänomistajien omistusoikeutta ilman seuraamuksia. Jopa Yhdysvalloissa käytetään aina käsitettä ”checks and balances” – asioiden pitää olla tasapainossa. Näin ei tässä tapauksessa ole.

Jos Suomen sinänsä hyvin toiminut METSO-ohjelma ulottuisi koko maahan eikä vain Etelä-Suomeen, asia olisi ehkä helposti hoidettavissa. Ruotsissa on valtion budjettiin luotu korvausjärjestelmä, jolla tämäntapaisia ongelmia on ratkaistu.

Kehottaisin siis hallitusta pikaisessa järjestyksessä ulottamaan METSO-ohjelmaa Lappiin. Lisäksi metsäteollisuuden puitteissa toimivien järjestöjen pitäisi neuvotella uudestaan sopimustaan FSC:n kanssa niin, että vältytään tulevaisuudessa kolmannen tahon oikeuksien loukkaamisista.

Teksti julkaistiin alun perin Maaseudun Tulevaisuuden mielipidepalstalla 22.01.2020

JAA TÄMÄ

UUTISET

Tärkeä askel kohti puhtaampaa vettä Euroopassa

29.03.2023

Nils Torvalds EU:n uuden pakkaus- ja pakkausjäteasetuksen neuvottelijaksi

16.02.2023

Benina Uotinen on aloittanut Europarlamentaarikko Nils Torvaldsin uutena harjoittelijana

02.02.2023
LISÄÄ UUTISIA

KOLUMNIT

COP26: EU:n rooli ja maailmanlaajuisten korotettujen sitoumuksien tarve

Toimivalta ryömii yhä kauemmas EU-jäsenmaiden ulottuvilta

Karkaako Euroopan tulevaisuuskonferenssin mopo?

LISÄÄ KOLUMNIT
Nils Torvalds Official

NILS TORVALDS

Nils Torvalds on ollut parlamentin jäsen heinäkuusta 2012 lähtien, ja on uudelleenvalittu vuoteen 2024 asti. Torvalds on Ruotsin kansanpuolueen jäsen ja kuuluu Euroopan parlamentin liberaaliryhmään Renew Europe ja on useiden valiokuntien jäsen.
Lue lisää »

FACEBOOK

INSTAGRAM

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

TWITTER

Nils Torvalds 2 päivää ago

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, pätee niin ratifiointiin. 29/30 #NATO | Unkari äänesti Suomen Nato-jäsenyyden puolesta

Nils Torvalds 6 päivää ago

RT @RenewEurope: "Ecolabels have proven to be useful tools to steer consumers on a sustainable path. An EU wide Ecolabel is therefore welco…

Nils Torvalds 2 viikkoa ago

RT @RenewEurope: We've adopted the Effort Sharing Regulation🙏 3 things you need to know: 1️⃣Effort sharing = key to cut our emissions 2️⃣…

Nils Torvalds 2 viikkoa ago

RT @SvDDebatt: EU-kommissionens förslag för att skydda mediers oberoende riskerar tyvärr att slå hårt mot länder där medie­landskapet redan…

Nils Torvalds 2 viikkoa ago

@adleande @ER_Korhola @MannerSami Juuri näin on asian laita. Inhimillinen virhe jonka sitten korjasin jälkeenpäin. Ja @adleande nostaa esiin vain osan esityksen ongelmakohdista. Yksi malli ei kertakaikkiaan sovi etelästä pohjoiseen, eroavaisuudet niin ilmastossa kuin rakennuskannassa ovat liian suuret.

Nils Torvalds 2 viikkoa ago

@HeimoMikko Painoin väärää nappia, mutta ääneni on nyt jälkeenpäin korjattu pöytäkirjaan. Tarkoitus oli äänestää vastaan.

Ajatukset ja mielipiteet

Ajatuksesi ja mielipiteesi ovat minulle tärkeitä. Tästä voit lähettää ne suoraan minulle. Luen kaikki viestit itse.

Pysy ajan tasalla

Uutiskirjeeni kokoaa yhteen tärkeimmät uutiset ja ajankohtaiset tapahtumat Euroopan parlamentista. Tilaa kirje tästä!

 

Yhteystiedot

  • Postiosoite
  • Ota yhteyttä sähköpostitse
  • Erityisavustajat

MEDIALLE

  • Mediatiedustelut
  • Pressikuvat
  • Lehdistötiedotteet

LINKKEJÄ

  • RKP-Suomen ruotsalainen kansanpuolue
  • Renew Europe-ryhmä
  • Europarlamentaarikko Nils Torvalds

SEURAA MINUA:

Instagram Facebook-f Twitter Youtube Envelope
Svenska Folkpartiet
Renew-Europe
TIETOSUOJAKÄYTÄNTÖ
© Nils Torvalds 2021 - created by April Kommunikation - hosting by iWebben.fi