Hoppa till innehåll
Nils Torvalds - logo
Svenska Folkpartiet
  • Aktuellt
  • Mitt arbete
  • Om mig
  • Kontakt
  • Svenska
Meny
  • Aktuellt
  • Mitt arbete
  • Om mig
  • Kontakt
  • Svenska
Sök
Stäng
Renew-Europe

Kolumn: Skotsk upplysning… och rysk

  • Nyhet
  • 28 september 2014

Vi har idag tre exempel framför oss på hur man handskas med nationalitetskonflikter. Den 18 september röstade Skottland, om en dryg månad röstar man i Katalonien och i Ukraina.

 

För Skottlands del försökte den engelska regeringen i 307 år i stort och smått ignorera diskussionen, men började ändå så småningom ge efter. Skrämselhicka fick regeringen Cameron i början av september det här året när en opinionsundersökning plötsligt visade att ja-rösterna för självständighet kunde vinna. Då lovade London större självstyre. Efter omröstningen följdes löftena upp genom ett löfte om att alla britter – i Wales, Nordirland, Skottland och England – nu skulle få mera inflytande över politiken. Löftet omfattade också parlamentets medlemmar, vilket är intressant eftersom vi i alla europeiska länder ser hur den verkställande makten tar över allt mera av den lagstiftande.

 

Den 9 november röstar katalanerna. Om regeringen i London har varit lite trög har regeringen i Madrid visat att man inte klarat av att läsa det som stått skrivet framför näsan i sekler. När man för något år sedan skulle dela ut radiolicenser för Barcelona passade man på att fuska med reglerna och favoriserade katalanska företag som följde Madrids linje. Det gjorde inte eventuella kompromisser lättare.

 

När man i Ukraina snart röstar för att skapa ett legitimt parlament kommer separatistområdena inte att rösta. Makthavarna där har bara tagit makten och har därför ingen demokratisk legitimitet och vill inte nu heller utsätta sig för demokratins risker. För dem räcker det att en valkrets innanför Kremls murar röstar för dem.

 

I alla de här exemplen finns det ett gemensamt drag: hur anpassar sig före detta europeiska stormakter till dagens lillmäktiga och demokratiska verklighet. England ställdes inför den här utmaningen redan 1945 och försökte klara med att upprätta sin speciella relation till Förenta staterna. Spanien mötte utmaningen med Francisco Francos diktatur. För Ryssland har anpassningen varit svår och kommit sent. Det gör den så mycket bittrare. Francos diktatur höll i 35 år, men så länge håller inte Vladimir Putin ihop sin regim.

 

En liten blick på Picassos Guernica pekar på diktaturernas våldsamma traditioner. Prognosen för Spanien var inte särskilt god. Ännu sämre är den för Ryssland.

 

Redan under krigen i Tjetjenien framfördes Åland som en tänkbar modell för hur post-sovjetiska nationalitetsproblem kunde lösas. Regeringen i Moskva tvekade och sade först nej, sedan nästan ja. Till sist sköt de.

 

Texten har publicerats som en kolumn i Österbottens Tidning, Åbo Underrättelser, Västra Nyland och Borgåbladet den 27 september 2014.

 

 

Nationalitetskonflikter utvecklas och kan tillspetsas. Utan upplysningens kultur går parterna åt varsitt håll och vidgar sprickan till en klyfta som kan bli omöjlig att överbrygga. Rysslands historia har ganska få – om ens ett enda – exempel på hur man med framgång och upplysning löser en konflikt. Det kunde alltså löna sig att studera det engelsk-skotska exemplet.

DELA DEN HÄR NYHETEN

NYHETER

Benina Uotinen ny praktikant för Europaparlamentariker Nils Torvalds

02.02.2023

En hälsning från 1814

25.01.2023

Nils Torvalds huvudförhandlare för revideringen av avloppsvattendirektivet

18.01.2023
FLER NYHETER

KOLUMNER

En hälsning från 1814

På flykt från verkligheten

Att driva isär – Ryssland lämnar Europa

FLER KOLUMNER
Nils Torvalds Official

NILS TORVALDS

Nils Torvalds är Europaparlamentariker sedan juli 2012, och är återinvald till 2024. Torvalds är medlem i Svenska folkpartiet i Finland och tillhör den liberala gruppen Renew Europe i Europaparlamentet, samt är medlem i flera utskott.
Ta reda på mer »

FACEBOOK

INSTAGRAM

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

TWITTER

Nils Torvalds 2 dagar ago

RT @AUnderrattelser: På tal om Minna Arve, Anders Helenius, Nils Torvalds, Maria Leppäkari, Carl Haglund och Thomas Lundin! Som poddvärdar…

Nils Torvalds 3 dagar ago

RT @Searica_ITG: Thanks to MEP @NilsTorvalds for the welcoming words at today event, stressing the strategic role of the Baltic Sea region:…

Nils Torvalds 5 dagar ago

RT @Searica_ITG: What challenges & potential for energy resilience and green transition in the #BalticSeaRegion? Join the discussion with M…

Nils Torvalds 1 vecka ago

RT @AUnderrattelser: "Rysslands argumentering antyder att landet fortfarande lever kvar i den värld som skapades av Wienkongressen 1814–15.…

Nils Torvalds 1 vecka ago

@SeppoNiiniaho Siihen vaikuttaminen tehdään kyllä parhaiten olemalla jäsen (jos tarkoitit metsäkysymyksiä).

Nils Torvalds 1 vecka ago

Suomen paikka on ja tulee aina olemaan EU:ssa, ei lisättävää🇫🇮🇪🇺 Finlands plats är och kommer alltid att vara i EU. Inget att tillägga🇫🇮🇪🇺 https://t.co/HXxoY47g74

Säg vad du tycker

Här kan du skriva ner dina tankar och åsikter och skicka dem till mig direkt. Jag läser alla meddelanden själv.

Håll dig uppdaterad

I mitt veckobrev sammanställer jag de viktigaste nyheterna och aktuella händelserna från Europaparlamentet. 

Kontakt

  • Postadress
  • E-post
  • Medarbetare

FÖR MEDIA

  • Presskontakt
  • Bilder
  • Pressmeddelanden

LÄNKAR

  • SFP-Svenska folkpartiet i Finland
  • Renew Europe
  • Nils Torvalds MEP

FÖLJ MIG I SOCIALA MEDIER

Instagram Facebook-f Twitter Youtube Envelope
Svenska Folkpartiet
Renew-Europe
INTEGRITETSPOLICY
© Nils Torvalds 2021 - created by April Kommunikation - hosting by iWebben.fi