Hoppa till innehåll
Nils Torvalds - logo
Svenska Folkpartiet
  • Aktuellt
  • Mitt arbete
  • Om mig
  • Kontakt
  • Svenska
Meny
  • Aktuellt
  • Mitt arbete
  • Om mig
  • Kontakt
  • Svenska
Sök
Close this search box.
Renew-Europe

Djup kris och storverk – en rapport om Trojkans insatser i krisländerna

  • Nyhet
  • 8 februari 2014

För att komma till krislandet Cypern flög vi via Aten. När flyget närmar sig landningsbanan ser jag både på kartan och genom fönstret på styrbord sida att jag flyger in över antikens landskap. Det väcker djupa känslor. Där nere sprang budbärarna från Thermopyle, där seglade tusen fartyg för att erövra Troja och där satt oraklet vid Delfi och yttrade sig om framtiden. Kanske var det just oraklet som kändes mest relevant. Gruppen från Europaparlamentet skulle utvärdera Trojkan och krisländerna. Kring det uppdraget finns det tillräckligt med svavelos för att göra vilket som helst orakel talträngt. Men var vi på rätt väg eller rätt bog? Vi var åtminstone ”Vid källorna”.

Troika HBL

 Pressutklipp från Hufvudstadsbladet den 7 februari.

Min första och kanske mest besvärliga insikt fick jag redan i Lissabon, som jag besökt bara ett par dagar tidigare. En stor del av diskussionen handlade om en bisak, om vilken statistik som var tillgänglig vid vilken tidpunkt. Jag fick en känsla av att politikerna på alla tänkbara sätt försökte undvika den uppenbara slutsatsen: politiken bar ett betydande ansvar för hur snett utvecklingen hade gått. Det var ett återkommande fenomen i alla krisländer och för alla politiska schatteringar.

Den första slutsatsen handlade alltså om att alla försenade sig. Det finns alltså ett politiskt mönster av intellektuell feghet. Man väntar på att Tingeling ska komma och strö älvdamm över alla ekonomiska problem. Det slutar alltid illa. Det är dessutom ett drag som mycket väl går att spåra i alla andra europeiska länder. I alla andra hänseenden är krisländerna mycket olika.

Det tredubbla slaget

Portugal var på efterkälken sedan länge. Det var ingen tillfällighet att svensk och finländsk textilindustri redan på 1960-talet utlokaliserade en del av värdemässigt lägsta delen av produktionskedjan till Portugal. Landets olycka var alltså att drabbas av tre betydande svårigheter så gott som samtidigt.

Den första olyckan kom efter Uruguay-rundan på 90-talet. Rundans mål var att avskaffa importkvoterna på textilprodukter, och för detta gavs länderna en övergångstid på 10 år. Men under den perioden hade hela produktionsstrukturen förändrats grundläggande. De stora nordiska textilföretagen hade köpts upp av internationella konglomerat, som i värdekedjans översta ända bara ägde varumärken och mönsterskydd. Portugal kom alltså inte med inrikespolitiska medel åt sin del av värdekedjan.

Europeiska monetära unionen – EMU – blev Portugals andra olycka. EEC/EU har alltid drivits av överoptimism. Inför EMU-överenskommelsen förbisågs svårigheter de lägst utvecklade EU-länderna kunde utsättas för. Att anpassa sig till en hård yttre konkurrens från diktaturländer som Kina blev speciellt utmanande för länder som Portugal. Det som lite eufemistiskt kallas en inre devalvering är i praktiken enbart sänkta löner och nedskurna socialbidrag.

Den tredje hemsökelsen var ett sorgligt exempel på ”lånad tid”. Regeringen gjorde det som så många andra hade försökt sig på: att ta sig ur de strukturella problemen med starkt underbalanserade budgetar. I finanskrisens värld ledde det till att landet utestängdes från marknaden.

Greklands väg över hälleberget

Av alla krisländer är Grekland av flera orsaker det mest oroväckande. Det beror inte så mycket på Den gyllene gryningeneller på Syriza. Det är visserligen alltid obehagligt med starkt populistiska partier, som i populismens tid har en benägenhet att växa över i fascistoida och/eller bolsjevistiska våldsamma organisationer. Grunden till Greklands problem finns djupare.

Det grekiska samhällssystemet är gammalt och går tillbaka till antik tid. Under den osmanska tiden inkorporerades den grekiska överklassen i ett klientsystem: dvs man ställer sig under en av maktens dignitärer. Går det bra får klienten sin belöning. Samma olyckliga system fortplantades av det kalla krigets tudelningar. Det slutade i ett politiskt system där två konkurrerande politiska stammar turades om att bygga upp sina klientsystem. Det blev naturligtvis inte bättre av överstarnas kupp och militärkuppen. Dagens regering är alltså djupt inbäddad i en genomkorrumperad statlig struktur där t.o.m. lärartjänster delas ut genom klientsystemet. Det är helt enkelt en politisk regim som inte kan klara av dagens invecklade utmaningar.

Öriken på villovägar

När Greklands statsskuld skars drabbades Cypern hårt. En stor del av landets ekonomiska reserver fanns i grekiska statsobligationer. Cypern hade dessutom satsat på att bli ett finanscentrum för Levanten. Det var kanske en god idé, men det lilla öriket blev också ett tillhåll för penningtvättande ryska oligarker. Därmed leddes landet av sin banksektor mot avgrunden.

I förhållande till Cypern är Irland en solskenshistoria – åtminstone till en början. Landet föresatte sig att bli ett halvt skatteparadis för amerikanska företag som ville in på den europeiska marknaden. Det ledde till att man började tala om den keltiska tigern – ett europeiskt motstycke till Taiwan och Sydkorea.

Men den boomen fortsatte i en kreditboom, som huvudsakligen inriktade sig på innehållslösa dot.com-bolag och på fastighetsmarknaden. Tre iriska banker började tävla om vem som kunde ge de fördelaktigaste lånen för allt som slutade på .com och för fastighetsspekulationer. Det leddetill att lånestocken snabbt ökade till det fem- eller tiodubbla utan substans eller säkerheter. När dot.com-bubblan i USA sprack och de amerikanska företagen blev försiktigare blev det genast värre. Sen kom Lehman Brothers konkurs och den keltiska tigern togs in på intensiven. Det enda försiktigt glädjande är att kapitalströmmarna nu igen håller på att öka och att Irland eventuellt klarar sig med blotta förskräckelsen.

Och lärdomarna..? 

Lärdomarna är ganska enkla. Vi måste ha en fungerande bankunion eftersom vi har ett gemensamt finanssystem, och vi måste ha en beredskap att behärska framtida kriser. Europa och EU har varit en intellektuell latmask som föreställt sig att ekvilibrium – jämvikt – är det som ska eftersträvas. Men om det är något vi borde lära oss av Joseph Schumpeter – och även av Karl Marx– så är det att det inte finns jämvikt. Därför behöver EU en gemensam politik för att behärska våra finanser och utveckla våra likaså gemensamma värdekedjor.

Europaparlamentet synar trojkan, den grupp som under EU-kommissionens ledning har utarbetat programmen för krisländerna. Trojkan består av representanter för kommissionen, Internationella valutafonden och Europeiska centralbanken. Nils Torvalds är den liberala gruppens föredragande för Europaparlamentets granskningsrapport av trojkans verksamhet i EU:s krisländer och en av rapportens skuggrapportörer.

Texten ingick i Hufvudstadsbladet den 7 februari.

DELA DEN HÄR NYHETEN

NYHETER

Överenskommelse om uppdaterat direktiv för förnybar energi

30.03.2023

Ett viktigt steg mot renare vatten i Europa

29.03.2023

Förhandla och förvandla

23.03.2023
FLER NYHETER

KOLUMNER

Förhandla och förvandla

Långdistans till Pappadagis

Balansera i Europa

FLER KOLUMNER
Nils Torvalds Official

NILS TORVALDS

Nils Torvalds är Europaparlamentariker sedan juli 2012, och är återinvald till 2024. Torvalds är medlem i Svenska folkpartiet i Finland och tillhör den liberala gruppen Renew Europe i Europaparlamentet, samt är medlem i flera utskott.
Ta reda på mer »

FACEBOOK

INSTAGRAM

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

TWITTER

Nils Torvalds 1 dag ago

30/30. Tove Janssonin sanoin ”Vägen hem var mycket lång”. Aivan kohta olemme jäseniä, ja toivottavasti pääsemme irti virtuaalisista YYA-kahleistamme ikiajoiksi. Saamme prosessin vietyä loppuun, prosessin joka olisi pitänyt aloittaa ajat sitten. #NATO

Nils Torvalds 1 dag ago

Nils Torvalds 4 dagar ago

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, pätee niin ratifiointiin. 29/30 #NATO | Unkari äänesti Suomen Nato-jäsenyyden puolesta

Nils Torvalds 1 vecka ago

RT @RenewEurope: "Ecolabels have proven to be useful tools to steer consumers on a sustainable path. An EU wide Ecolabel is therefore welco…

Nils Torvalds 2 veckor ago

RT @RenewEurope: We've adopted the Effort Sharing Regulation🙏 3 things you need to know: 1️⃣Effort sharing = key to cut our emissions 2️⃣…

Nils Torvalds 2 veckor ago

RT @SvDDebatt: EU-kommissionens förslag för att skydda mediers oberoende riskerar tyvärr att slå hårt mot länder där medie­landskapet redan…

Säg vad du tycker

Här kan du skriva ner dina tankar och åsikter och skicka dem till mig direkt. Jag läser alla meddelanden själv.

Håll dig uppdaterad

I mitt veckobrev sammanställer jag de viktigaste nyheterna och aktuella händelserna från Europaparlamentet. 

Kontakt

  • Postadress
  • E-post
  • Medarbetare

FÖR MEDIA

  • Presskontakt
  • Bilder
  • Pressmeddelanden

LÄNKAR

  • SFP-Svenska folkpartiet i Finland
  • Renew Europe
  • Nils Torvalds MEP

FÖLJ MIG I SOCIALA MEDIER

Instagram Facebook-f Twitter Youtube Envelope
Svenska Folkpartiet
Renew-Europe
INTEGRITETSPOLICY
© Nils Torvalds 2021 - created by April Kommunikation - hosting by iWebben.fi