Enligt EU:s grundfördrag bör Europaparlamentet sammanträda till plenarsession tolv gånger i året i den franska staden Strasbourg. Huvuddelen av parlamentets arbete görs däremot i Bryssel, där även de andra EU-institutionerna har sina högsäten. Resandet mellan städerna kostar årligen ca 180 miljoner euro och ger upphov till ca 19 000 ton koldioxidutsläpp. För att ändra på denna cirkus krävs en förändring av skrivelsen i grundfördraget vilken enbart kan ske genom ett enhälligt beslut av medlemsländerna i Europeiska Rådet.
I parlamentet pågår dock en aktiv kampanj för att Europaparlamentet enbart skulle sammanträda i Bryssel och i oktober antog parlamentet det hittills starkaste ställningstagandet mot att de tvingas resa till Strasbourg varje månad. I uttalandet till budgeten 2013 vill parlamentet att Strasbourg-frågan ska behandlas ännu detta år och att praktiska förberedelser görs för flytten.
– Parlamentets budskap är klart: nu är det dags för medlemsländerna att ta sitt ansvar och avsluta denna dårskap. Strasbourgs symboliska betydelse för freden i Europa är inte att ringakta, men symbolism får inte stå i vägen för sunt förnuft, säger europaparlamentariker Nils Torvalds.
Även i rådet höjs nu röster för att revidera Strasbourg-beslutet.
Försvarsminister, Svenska Folkpartiets ordförande Carl Haglund har också sagt att vi inte har råd att skicka Europaparlamentet till Strasbourg varje månad, varken ekonomisk eller ekologiskt.
– Det är dags att utarbeta alternativa lösningar och de stundande förhandlingarna om EU:s långtidsbudget är rätt forum för detta. Jag kommer att förespråka parlamentets förslag bland mina kolleger i den finska regeringen och i rådet, lovar Haglund.