Nils Torvalds fick ärva Carl Haglunds rapport om hållbart utnyttjande av fiskeresurserna, som Carl ansvarade för under utskottsbehandlingen tidigare i år. Rapporten är en av sex rapporter som tillsammans utgör reformen av den gemensamma fiskeripolitiken, vilket blir ramverket för EU:s fiskeripolitik de kommande 10 åren.
Nils rapport, som godkändes i parlamentet i september, är inte juridiskt bindande, men bedöms vara prejudicerande för den lagstiftande huvudrapporten som kommer röstas i plenum i vinter. Beslutet innebär att man vill uppnå det som kallas ”maximal hållbar avkastning”, vilket innebär att man fiskar på nivåer som gör att fiskebestånden biologiskt hinner reproducera sig och återbyggas. Rapporten innehåller också ett förslag om förbud av utkast, då för tillfället 1,7 miljoner ton fisk slängs död tillbaka i havet i Europa årligen. Dessutom tar rapporten ställning för en starkare regionalisering av fiskeriförvaltningen.
– Rapporten är ett viktigt steg i riktningen mot en hållbar europeisk fiskeripolitik. Det låter som sunt förnuft att inte fiska mer än vad naturen klarar av att reproducera, men det är tyvärr ingen självklarhet i dagens europeiska fiske, konstaterar Nils Torvalds.
Det utbredda överfisket är idag fiskeripolitikens största problem. 2/3 av Europas fiskebestånd fiskas över vetenskapligt hållbara nivåer. Överfisket beräknas de senaste tio åren ha minskat de årliga fångsterna i Europa med 1,5 miljoner ton och kostat 130 000 jobb.