EU:n perussopimuksen mukaan Euroopan parlamentin tulee kokoontua täysistuntoon kaksitoista kertaa vuodessa Ranskan Strasbourgissa. Pääosa parlamentin työstä tehdään kuitenkin Brysselissä, missä muutkin EU-instituutiot pitävät päämajansa. Parlamentin matkaaminen Brysselin ja Strasbourgin välillä maksaa vuosittain noin 180 miljoonaa euroa ja tuottaa noin 19 000 tonnia hiilidioksidipäästöjä. Tämän sirkuksen lopettaminen edellyttää perussopimuksen muuttamista, joka voidaan tehdä vain jäsenmaiden yksimielisellä päätöksellä EU-neuvostossa.
Parlamentissa on meneillään aktiivinen kampanja sen puolesta että Euroopan parlamentin toimituspaikka olisi vain Brysselissä. Lokakuussa parlamentti hyväksyivät tähän asti vahvimman kannanoton parlamentin pakollisia Strasbourg-matkoja vastaan. Kannanotossaan vuoden 2013 EU-budjetista parlamentti edellyttää Strasbourg-kysymyksen käsittelemistä vielä tänä vuonna sekä muuttoon liittyvien käytännön valmistelujen aloittamista heti.
– Parlamentin viesti on selvä: jäsenmaiden on nyt kannettava vastuunsa ja lopettaa tämä hulluus. Strasbourgin symbolista merkitystä Eurooppalaiselle rauhalle ei pidä vähätellä, mutta symboliikka ei saa estää terveen järjen käyttöä, sanoo europarlamentaarikko Nils Torvalds.
Myös neuvostosta kuuluu ääniä Strasbourg-päätöksen muuttamisen puolesta.
Puolustusministeri, Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja Carl Haglund on myös todennut, ettei Euroopan parlamentein lähettämiseen Strasbourgiin kerta kaikkiaan ole varaa, ei taloudellisesti eikä ympäristöllisestikään.
– On korkea aika kehittää vaihtoehtoisia ratkaisuja tähän ongelmaan ja neuvottelut EU:n pitkäaikaisbudjetista on oiva tilaisuus tälle. Aion suositella parlamentin esitystä ministerikollegoilleni Suomen hallituksessa sekä neuvostossa, toteaa Haglund.