José Manuel Barroso, ordförande för Europeiska kommissionen, inledde onsdagsmorgonen i Strasbourg med sitt sista State of the Union-tal där han diskuterade situationen i EU de senaste fem åren och utsikterna fram till valet i maj 2014.
I talet underströk Barroso betydelsen av ett enat Europa och vikten av att medlemsländerna ska kunna resa sig över nationella intressen och istället tala för Europa som en helhet. Det viktigaste för EU för tillfället är att satsa på tillväxt och sysselsättning. Barroso uppmanade till fortsatt fokus på att bekämpa den allvarliga ungdomsarbetslösheten i Europa och på vikten av att finansiera små- och medelstora företag.
Krisländerna har efter den ekonomiska krisen börjat visa positiva resultat, och tillväxt och tilltagande sysselsättning finns inom synhåll. Ingen har heller tvingats eller varit tvungen att lämna den gemensamma valutan, konstaterar Barroso. För fortsatta framsteg för den europeiska ekonomin och för att bemöta behovet av kontinuerlig ekonomisk integration är en bankunion nästa naturliga och nödvändiga steg.
Samtidigt är det angeläget att minnas att det 2014 är 100 år sedan första världskriget bröt ut. Freden i Europa har aldrig varat så här länge och EU har en aktiv roll som fredsbevarare, vilket även Nobels fredspris 2012 visar på. Barroso beskriver EU som en gemenskap av jämlikar och där solidaritet EU-medborgare emellan bör finnas. Barroso uppmanar dem som är missnöjda med EU idag att förbättra det EU vi har istället för att ta steget tillbaka. När man sitter i en och samma båt kan man helt enkelt inte peka och säga ”din ända av båten sjunker”.
Barroso påpekade att det ännu finns mycket att göra innan EU-valet nästa maj. Dagens Europa är inte detsamma som förr, och vi måste skapa det nya ”normala” som strukturella förändringar fört med sig. Vi bör fundera på vilken bild vi vill ge utåt av EU. Han uppmanar parlamentet att fatta stora och kvalitativa beslut men att undvika detaljstyrning. Detta bör också vara utgångsläget för arbetet under parlamentets sista åtta månader.