Mitt arbete i Europaparlamentet
Transparenskalender
Som folkvald Europaparlamentariker är det viktigt att vara öppen och transparent i sitt arbete. I den här kalendern kan du följa mitt schema och även se alla möten jag har med lobbyister och intresseorganisationer.
Arbetet i utskotten
I parlamentets utskott sker det mesta av det dagliga arbetet. Här behandlas aktuella frågor och parlamentariker från alla grupper arbetar fram ställningstaganden och behandlar olika lagförslag och andra beslut som hör till parlamentets kompetensområde Utskottets arbete och ställningstaganden står sedan som grund för de beslut och lagar som hela parlamentet antar under plenarsessionerna i Strasbourg. Dit måste vi tyvärr åka varje månad, trots att det varken är ekologiskt eller ekonomiskt hållbart.
Medlem i tre tunga utskott
Varje parlamentariker är vanligtvis medlem i några av parlamentets utskott och jobbar främst med de frågor som behandlas i just dessa utskott. Jag är just nu ordinarie medlem i utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet samt budgetutskottet och så är jag suppleant i utskottet för industrifrågor, forskning och energi. De här tre utskotten anses höra till några av de viktigaste i parlamentet och jag är glad att jag har möjlighet att arbeta i dem. Du kan läsa närmare om dessa utskott här nedanför.
I miljöutskottet är jag dessutom koordinator för vår liberala politiska grupp Renew Europe. Det här betyder att det är min uppgift att samordna de olika parlamentarikernas åsikter och driva det dagliga politiska arbetet framåt.
Bevakar fler områden
Utöver utskotten jag är medlem i så bevakar jag särskilt fyra utskott som är viktiga för Finland. Fiskeriutskottet, utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling, utskottet för regional utveckling samt utskottet för transport och turism. Trots att jag inte är medlem eller suppleant i de här utskotten så följer jag och mitt team aktivt arbetet i dem.
Tunga och lätta utskott
Under början av varje mandatperiod i parlamentet fördelas utskottsplatserna och det avgörs vem som får sitta med i “tyngre” och “lättare” utskott. Till de tyngre räknas utskott som har stor lagstiftande makt. De lättare besluter främst om parlamentets ståndpunkt och åsikt i olika frågor. Alla utskott uppfyller en viktig funktion, men den lagstiftande makten anses vara extra prestigefull.
Mina huvudutskott i Europaparlamentet
I miljö-, industri- och budgetutskotten arbetar jag, tillsammans med mina parlamentarikerkollegor, för att hitta lösningarna för vår tids stora och svåra frågor. Vi måste klara av att skärpa våra klimatmålsättningar och minska utsläppen (miljöutskottet). Samtidigt behöver vi se till att övergången till ett klimatneutralt samhälle kan göras utan att vi försämrar konkurrenskraften för vår industri (industriutskottet). En del av lösningen till alla dessa utmaningar är att trygga tillräckliga resurser för forskning och innovationer (budgetutskottet).
Det beslutas självklart också mycket annat i utskotten, men det här konkretiserar temat och förklarar varför jag ville arbeta i just dessa. Mina huvudutskott bildar en treenighet som, enligt min övertygelse, är en viktig del av lösningen på de stora utmaningarna.
I utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet behandlas övergripande ämnen inom unionens miljö- och klimatpolitik, men också mer specifika frågor som på ett väldigt konkret sätt påverkar allas vår vardag och livskvalitet.
Som medlem och som koordinator för Renew Europe har jag mycket goda möjligheter att aktivt jobba med och påverka dessa frågor som har effekter både på ett globalt och lokalt plan. I praktiken betyder det att det är jag som driver det politiska arbetet för vår grupp framåt. Dels genom att samordna våra medlemmars åsikter till en gemensam gruppståndpunkt inom utskottet. Men också genom att jag fördelar jobbet mellan de bäst lämpade medlemmarna på ett sätt så att alla medlemmar samtidigt känner sig inkluderade. Sedan träffar jag koordinatorerna från de övriga politiska grupperna och så enas vi om utskottets politiska linjer, ställningstaganden och lagförslag.
Rent konkret är miljö- och klimatfrågorna det som antagligen står högst upp på agendan genom hela mandatperioden 2019-2024. Viska bland annat besluta om klimatlag, utsläppshandel och hur vi i största allmänhet kan minska utsläppen och se till att de uppsatta målsättningarna nås. Eftersom vi inte kan avsluta alla utsläpp över en natt så är övergångsperioden fram till våra långsiktiga klimatmål oerhört intressant.
Utöver klimatpolitiken arbetar jag också för Östersjön och havens välmående. Vi måste bland annat minska mängden plast i haven.
Utskottet för industrifrågor, forskning och energi är nära sammankopplat med miljöutskottet. Ett modernt och hållbart energisamhälle och en modern och hållbar industri är förutsättningar för att vi ska lyckas med den gröna omställningen.
Forskning och innovation spelar här en stor roll och jag följer noga med utvecklingen. Jag tycker mig se att det finns flera finska innovativa företag som redan har börjat den här omställningen. Med dessa innovationer i bakhuvudet ser jag sedan till att vi också i miljöutskottet fattar beslut som hjälper och uppmuntrar innovationer och inte förhindrar dem.
Här hittar du Europaparlamentets webbplats för utskottet för industrifrågor, forskning och energi.
I budgetutskottet använder parlamentet sin makt över budgeten för EU och dess institutioner. Arbetsmängden i detta utskott är stor, och frågorna mycket intressanta. Här kan jag vara med och påverka alla EU:s delområden genom att styra fördelningen av resurser. Utan pengar händer det självklart inte så mycket på de olika politikområdena.
Jag har tidigare och fortsätter även att arbeta för att EU ska sätta sina budgetmedel på sådant som skapar mervärde för både den enskilda europeiska medborgaren och för medlemsländerna. Jag tycker inte de så kallade EU-pengarna ska gå till att upprätthålla gamla icke-fungerande strukturer och fonder, utan till ungdomen, klimatet, forskning och innovation. Det gör vi bäst genom att se över det gamla och stärka till exempel Horizon- och Erasmus-programmen.
Här hittar du Europaparlamentets webbplats för budgetutskottet.
Arbetet i delegationer och intergrupper
Europaparlamentet har tillsatt parlamentariska delegationer för att upprätthålla och utveckla parlamentets internationella kontakter. Jag är ordinarie medlem i delegationen till den parlamentariska samarbetskommittén EU-Ryssland och dessutom suppleant i delegationen till den parlamentariska samarbetskommittén EU-USA.
Parlamentariker kan också bilda frivilliga samarbetsgrupper kring angelägna frågor. Jag är medlem av intergruppen för minoritetsfrågor, intergruppen för funktionsvariationer samt intergruppen för frågor som rör hav, floder, öar och kustområden.
Arbetet i min politiska grupp och det europeiska partiet
Europaparlamentarikerna tillhör olika politiska grupper beroende på sin politiska tillhörighet. Jag är medlem i den liberala gruppen i parlamentet, Renew Europe Group (RE.), tidigare ALDE-gruppen (Alliance of Liberals and Democrats for Europe). Mellan januari 2017 och juni 2019 fungerade jag som gruppens vice-ordförande. Idag är jag gruppens koordinator i det tunga utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet. Gruppen har 108 medlemmar och är den tredje största gruppen i parlamentet. Vi innehar ofta vågmästarrollen i de svåra politiska besluten och vår röst avgör för majoritet i parlamentet. Detta är en ny roll, men ack så viktig då parlamentet är mera splittrat än tidigare.
Här kan du besöka Renew Europes hemsida
Svenska folkpartiet i Finland hör till det liberala europeiska partiet Alliansen liberaler och demokrater i Europa (ALDE). Jag följer också med ALDE-partiets verksamhet och deltar ofta som SFP:s representant på ALDE-evenemang. Av de 108 medlemmarna i ovan nämnda RE-gruppen så är 80 medlemmar i ALDEs medlemspartier.
Min sida hos Europaparlamentet
Samtliga anföranden, betänkanden och utlåtanden som vi Europaparlamentariker gör läggs upp på parlamentets webbplats.