Työni Euroopan parlamentissa
läpinäkyvyyskalenteri
Valituna Euroopan parlamentin jäsenenä on tärkeää olla avoin ja läpinäkyvä työssään. Tässä kalenterissa voit seurata aikatauluani ja nähdä myös kaikki tapaamiset, jotka minulla on edunvalvojien ja eturyhmien kanssa.
Valiokuntatyöskentely
Suurin osa päivittäisestä työstä tapahtuu parlamentin valiokunnissa. Siellä käsitellään ajankohtaisia kysymyksiä ja kaikkien ryhmien parlamentaarikot suunnittelevat kannanottojaan ja käsittelevät erilaisia lakiesityksiä ja muita päätöksiä, jotka kuuluvat parlamentin toimialaan. Valiokunnan työn ja kannanottojen pohjalta tehdään sitten päätöksiä ja hyväksytään lakeja, jotka koko parlamentti hyväksyy täysistunnossaan Strasbourgissa. Sinne on valitettavasti matkustettava joka kuukausi, vaikkei se ole ekologisesti eikä taloudellisesti kestävää.
Kolmen merkittävän valiokunnan jäsen
Jokainen parlamentaarikko on yleensä joidenkin parlamentin valiokuntien jäsen ja hän keskittyy työssään juuri niissä valiokunnissa käsiteltäviin asioihin. Tällä hetkellä olen ympäristö-, kansanterveys- ja elintarviketurvallisuusvaliokunnan ja budjettivaliokunnan jäsen sekä teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnan varajäsen. Nämä kolme valiokuntaa kuuluvat parlamentin tärkeimpiin ja olenkin tyytyväinen voidessani työskennellä niissä. Voit lukea lisää näistä valiokunnista myöhemmin tältä sivulta.
Ympäristövaliokunnassa toimin lisäksi liberaalisen poliittisen ryhmämme Renew Europen koordinoijana. Se tarkoittaa, että minun tehtäväni on sovittaa yhteen parlamentaarikkojen erilaisia kantoja ja huolehtia päivittäisen poliittisen työn sujumisesta.
Seurannassa muitakin valiokuntia
Niiden valiokuntien lisäksi, joissa olen jäsen, seuraan erityisesti neljän Suomelle tärkeän valiokunnan toimintaa: kalatalousvaliokunnan, maatalouden ja maaseudun kehittämisen valiokunnan, aluekehitysvaliokunnan sekä liikenne- ja matkailuvaliokunnan. Vaikken ole näiden valiokuntien jäsen enkä varajäsen, seuraamme tiimini kanssa aktiivisesti niiden työskentelyä.
Painavia ja kevyempiä valiokuntia
Kunkin toimikauden alussa parlamentissa jaetaan valiokuntapaikat, ja se ratkaisee, ketkä pääsevät ”painavampiin” ja ketkä ”kevyempiin” valiokuntiin. Painavampiin kuuluvat valiokunnat, jolla on iso lainsäädäntävalta. Kevyemmät päättävät lähinnä parlamentin kannoista ja näkemyksistä eri kysymyksiin. Kaikilla valiokunnilla on tärkeä tehtävä, mutta lainsäädäntävaltaa pidetään erityisen arvokkaana.
Ensisijaiset valiokuntani Euroopan parlamentissa
Ympäristö-, teollisuus- ja budjettivaliokunnissa työskentelemme yhdessä parlamentaarikkokollegojeni kanssa löytääksemme ratkaisuja aikamme suuriin ja vaikeisiin kysymyksiin. Meidän on pystyttävä kiristämään ilmastotavoitteitamme ja vähentämään päästöjä (ympäristövaliokunta). Samalla meidän on huolehdittava siitä, että siirtyminen hiilineutraaliin yhteiskuntaan voidaan toteuttaa heikentämättä teollisuutemme kilpailukykyä (teollisuusvaliokunta). Yksi osa kaikkien näiden haasteiden ratkaisua on turvata riittävät resurssit tutkimukseen ja innovointiin (budjettivaliokunta).
Valiokunnissa päätetään luonnollisesti paljon muustakin, mutta tämä havainnollistaa aiheita ja selittää, miksi halusin juuri näihin valiokuntiin. Ensisijaiset valiokuntani muodostavat kolmikannan, joka mielestäni on tärkeä osa isojen kysymysten ratkaisua.
Ympäristö-, kansanterveys- ja elintarviketurvallisuusvaliokunnassa käsitellään unionin ympäristö- ja ilmastopolitiikkaa kokonaisvaltaisesti, mutta myös erityisiä kysymyksiä, jotka hyvin konkreettisesti vaikuttavat meidän kaikkien arkeen ja elämänlaatuun.
Jäsenenä ja Renew Europe -ryhmän koordinoijana minulla on hyvät mahdollisuudet työskennellä aktiivisesti ja vaikuttaa näihin kysymyksiin, joilla on sekä maailmanlaajuista että paikallista merkitystä. Käytännössä se tarkoittaa, että juuri minä huolehdin ryhmämme toiminnan etenemisestä. Osittain sovittamalla jäsentemme näkemyksiä yhteen yhteiseksi ryhmäkannaksi valiokunnassa, mutta myös jakamalla työt jäsenten kesken niin, että kaikki saavat tehdä sitä, mitä parhaiten osaavat, jolloin kaikki jäsenet tuntevat osallistuvansa. Sitten tapaan muiden poliittisten ryhmien koordinoijat ja sovimme valiokunnan yhteisistä poliittisista linjauksista, kannanotoista ja lakiehdotuksista.
Käytännössä ympäristö- ja ilmastokysymykset ovat todennäköisesti esityslistan kärjessä koko toimikauden 2019–2024. Me päätämme muun muassa ilmastolaista, päästökaupasta ja siitä, miten voimme yleisesti vähentää päästöjä ja huolehtia siitä, että asetetut tavoitteet saavutetaan. Koska emme voi lopettaa kaikkia päästöjä yhdessä yössä, pitkän aikavälin ilmastotavoitteisiimme johtava siirtymäkausi on erittäin mielenkiintoinen.
Ilmastopolitiikan lisäksi työskentelen Itämeren ja valtamerien hyvinvoinnin puolesta. Meidän on muun muassa vähennettävä muovin määrää merissä.
Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta liittyy läheisesti ympäristövaliokuntaan. Moderni ja kestävä energiatalous sekä moderni ja kestävä teollisuus ovat edellytyksiä sille, että onnistumme vihreässä muutoksessa.
Tutkimuksella ja innovoinnilla on merkittävä osa tässä kehityksessä ja seuraankin niitä tarkasti. Olenkin ollut havaitsevani, että monet innovatiiviset suomalaisyritykset ovat jo aloittaneet tämän muutoksen. Nämä innovaatiot mielessäni aion jatkossa huolehtia siitä, että myös ympäristövaliokunnassa teemme päätöksiä, jotka auttavat ja kannustavat innovointia eivätkä estä sitä.
Täältä löydät Euroopan parlamentin teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnan verkkosivut.
Euroopan parlamentti on asettanut parlamentaarisia valtuuskuntia pitämään yllä ja edistämään parlamentin kansainvälisiä suhteita. Olen jäsenenä EU:n ja Venäjän parlamentaarisen yhteistyövaliokunnan valtuuskunnassa sekä varajäsenenä suhteista Yhdysvaltoihin vastaavassa valtuuskunnassa.
Parlamentaarikot voivat myös muodostaa vapaaehtoisia työryhmiä tärkeiden kysymysten tiimoilta. Olen jäsenenä laajennetuissa työryhmissä, jotka käsittelevät seuraavia kysymyksiä: vähemmistöt, vammaiset, sekä meret, joet, saaret ja rannikkoalueet.
Työskentely valtuuskunnissa ja laajennetuissa työryhmissä
Euroopan parlamentti on asettanut parlamentaarisia valtuuskuntia pitämään yllä ja edistämään parlamentin kansainvälisiä suhteita. Olen jäsenenä EU:n ja Venäjän parlamentaarisen yhteistyövaliokunnan valtuuskunnassa sekä varajäsenenä suhteista Yhdysvaltoihin vastaavassa valtuuskunnassa.
Parlamentaarikot voivat myös muodostaa vapaaehtoisia työryhmiä tärkeiden kysymysten tiimoilta. Olen jäsenenä laajennetuissa työryhmissä, jotka käsittelevät seuraavia kysymyksiä: vähemmistöt, vammaiset, sekä meret, joet, saaret ja rannikkoalueet.
Työskentely poliittisessa ryhmässäni ja eurooppalaisessa puolueessa
Europarlamentaarikot jakautuvat eri poliittisiin ryhmiin oman poliittisen puolueensa mukaan. Kuulun parlamentin liberaaliseen Renew Europe ryhmään (RE), aiempaan ALDE-ryhmään (Euroopan liberaalidemokraattien liitto / Alliance of Liberals and Democrats for Europe). Tammikuusta 2017 kesäkuuhun 2019 toimin ryhmän varapuheenjohtajana. Tällä hetkellä olen ryhmän koordinoija tärkeässä ympäristö-, kansanterveys- ja elintarviketurvallisuusvaliokunnassa. Ryhmään kuuluu 108 jäsentä ja se on parlamentin kolmanneksi suurin ryhmä. Meillä on usein vaa’ankieliasema vaikeissa poliittisissa päätöksissä ja äänemme ratkaisee parlamentin enemmistön. Asema on meille uusi, mutta todella tärkeä nyt, kun parlamentti on aiempaa pirstaleisempi.
Tästä pääset Renew Europen verkkosivuille
Suomen ruotsalainen kansapuolue kuuluu liberaaliseen eurooppalaiseen puolueeseen Euroopan liberaalidemokraattien liittoon (ALDE). Seuraan myös ALDE-puolueen toimintaa ja osallistun usein RKP:n edustajana ALDEn tapahtumiin. Edellä mainitun RE-ryhmän 108 jäsenestä 80 on ALDEn jäsenpuolueiden jäseniä.
Sivuni Euroopan parlamentin verkkosivuilla
Kaikki esitykset, mietinnöt ja lausunnot, joita me europarlamentaarikot teemme, kerätään parlamentin verkkosivuille.