– Suomen lähtökohta tässä lakiehdotuksessa on ollut paljon parempi verrattuna moneen muuhun jäsenmaahan, toteaa Torvalds. Vaikka meidänkin on jatkossa tehtävä investointeja jätevesiemme puhdistuksen parantamiseksi, kyseinen sopimus, erityisesti saavutettujemme muutosten kanssa, on erittäin edullinen Suomelle.
Uudet säännöt edellyttävät koko unionissa puhdistusasteen nostamista tasolle, jossa ravinteet kuten typpi ja fosfori poistetaan tiheästi asuttujen alueiden jätevesistä.
– Tätä teemme jo suuressa osassa Suomea, mutta yhteiset EU-säännöt auttavat meitä käsittelemään myös ravinteiden virtausta muihin Itämeren alueisiin ja torjumaan sen rehevöitymistä, jatkaa Torvalds.
Uutta päivitetyssä direktiivissä on myös niin sanottu neljäs vaihe, joka poistaa jätevesistä mikroepäpuhtauksia. Nämä yhdisteet ovat tällä hetkellä peräisin pääasiassa lääkkeistä ja hygieniatuotteista, mikä on johtanut tarpeeseen asettaa tiukempia vaatimuksia näille teollisuudenaloille. Jäsenvaltioilla on kuitenkin mahdollisuus kattaa jopa 20 % näiden kehittyneiden puhdistusmenetelmien kustannuksista – kompromissi, joka saavutettiin Torvaldsin ponnistelujen tuloksena.
-”Saastuttaja maksaa” -periaate on äärimmäisen tärkeä, mutta kun on kyse hengenpelastavista lääkkeistä, saastuttajan tunnistaminen ei ole aina helppoa, huomauttaa Torvalds. Koska odotamme lääkkeiden olevan saatavilla ja, että niitä kehitetään lisää, on koko yhteiskunnalla myös vastuu niiden puhdistamisesta. Lisäksi kriisivalmiuden kysymys on jälleen noussut esiin. Euroopan on parannettava lääkkeiden tuotantoa. Jäsenvaltiot heräsivät tähän kysymykseen aivan liian myöhään, mutta onnistuimme silti saavuttamaan kohtuullisen kompromissin.
Sovittu teksti käy nyt vielä läpi oikeudellisen kielitarkastelun, ja lopullinen versio odotetaan hyväksyttäväksi Euroopan parlamentissa ja EU:n neuvostossa syksyllä. Direktiivin odotetaan tulevan voimaan vuoden 2024 lopussa.
Yhteystiedot:
Europarlamentaarikko Nils Torvalds (RKP / Renew Europe)
nils.torvalds@ep.europa.eu
+358 40 04 32 262
Erityisavustaja Johannes Lith
johannes.lith@ep.europa.eu
+358 45 35 53 915