Varhain torstainaamuna Euroopan parlamentti, neuvosto ja komissio pääsivät lopulliseen neuvottelusopuun koskien uusiutuvan energian direktiiviä reilun 14 tuntia kestäneiden loppuneuvottelujen jälkeen. Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnan pääneuvottelija Nils Torvalds pitää sopimusta tärkeänä, sillä se takaa vihdoin teollisuudelle kaivattua investointivarmuutta aikana, jolloin vihreämpään teknologiaan on investoitava yhä nopeammin.
– Neuvottelut ovat olleet äärimmäisen hankalia. Vaikka direktiivin aikaisempi versio on vielä suhteellisen uusi, ovat kaikki osapuolet ymmärtäneet. että se ei takaa energiamurrosta riittävän nopeasti. Siitä, miten tahtia kiristettäisiin käytännössä, on tietysti ollut vaikeampaa päästä yksimielisyyteen. Nyt olemme kuitenkin päässeet tulokseen, joka takaa, että EU pitää ilmastositoumuksistaan kiinni, ja jonka kanssa kaikki neuvotteluosapuolet voivat elää, Torvalds sanoo.
Tuloksena ei ainoastaan ole ilmastotakuu, vaan se auttaa myös EU:ta nopeuttamaan riippumattomuutensa venäläisestä energiasta, esimerkiksi lupaprosesseja nopeuttavien sääntöjen avulla.
Suomessa keskustelu on kohdistunut bioenergiaan. Sopimuksen tuloksena kaikki bioenergia on jatkossakin sallittua. Suomen tavoitteen kannalta saavuttaa ilmastoneutraalius vuoteen 2035 mennessä on myös tärkeää, että neuvottelutulos mahdollistaa kestävän bioenergian laskemisen uusiutuvaksi energiaksi. Päätöksenteko- ja toimeenpano-oikeus säilyy jäsenvaltioiden tasolla. Samalla sopimuksessa kielletään valtiontuki kestämättömälle bioenergialle, ja takaa puutuotteille mahdollisimman korkean jalostusasteen.
– Komission alkuperäisen ehdotuksen tarkastelusta on kulunut lähes kaksi vuotta. Maailma näytti silloin erilaiselta, ja Ukrainan sota on muuttanut neuvottelukantoja moneen kertaan. Nyt pitkä prosessi on saatu päätökseen. Aina on kohtia neuvottelutuloksissa, jotka olisivat voineet päättyä paremmin, mutta olen rehellisesti sanottuna tyytyväinen tulokseen, jonka onnistuimme saamaan aikaan, Torvalds toteaa lopuksi.