– Strategiassa keskitytään metsiin hyvin yksipuolisesti ympäristönäkökulmasta, huomioimatta taloudellisia ja sosiaalisia vaikutuksia. Samalla on kuitenkin hullunkurista, että strategian puoltama siirtyminen yhä suuremmissa määrin aktiivisesta passiiviseen metsänhoitoon uhkaa siirtää investointeja uusiutuvasta biotaloudesta fossiilisiin vaihtoehtoihin sekä pienentää ilmastotavoitteiden kannalta tärkeitä hiilinieluja, kirjeen allekirjoittanut Nils Torvalds (RKP/Renew) kommentoi.
Suomalaismepit nostavat kirjeessään esille, että metsien museointi vähentää hiilen sitomista pitkällä aikavälillä ja tekee metsistä haavoittuvaisempia erilaisille vahingoille. Metsien aktiivinen hoito, kestäviä metsänhoidon periaatteita noudattaen, auttaa niitä myös sopeutumaan paremmin ilmastonmuutokseen.
– Myös metsien vaikutus työllisyysasteeseen ja isommassa kuvassa koko kansantalouteen on muistettava. Jos nämä aspektit unohdetaan täysin, vaikeutuu ilmastotavoitteiden saavuttaminen yhä entisestään, Torvalds muistuttaa.
Komissio saa kirjeessä myös kritiikkiä siitä, että Euroopan parlamentin ja neuvoston aikaisempia kantoja aiheeseen on johdonmukaisesti sivuutettu. Suomen hallituksen yhtenäinen edunvalvonta nähdään sen sijaan suurena mahdollisuutena edistää tilannetta EU-tasolla.
– Ei ole kenenkään edun mukaista ajaa politiikkaa, jossa talous ja ilmasto kärsivät. On siis korkea aika yhdistää voimat Suomessa ja edistää vastuullisen metsänhoidon ymmärtämistä EU-tasolla, Torvalds päättää.
Suomalaisten europarlamentaarikkojen yhteiskirje löytyy tästä.