Komission uusi talousarvioesitys vuodelle 2021 sekä monivuotinen rahoituskehys vuosiksi 2021-2027 eroaa huomattavasti tämän vuoden talousarviosta monella tavalla mm. sen vuoksi, että Yhdistynyt kuningaskunta ei ole enää osa EU:ta.
Suurin ero on kuitenkin se, että ehdotetun vajaan 167 miljardin euron budjettia, täydennetään kaksinkertaisesti niillä varoilla, jotka on varattu talouden elpymiseen covid-19 pandemian jälkeen.
Komission ehdotuksen mukaan tavanomaisia budjettivaroja täydennetään 211 miljardin euron avustuksilla ja 133 miljardin euron lainalla elpymisrahastosta.
– Puhumme epätavanomaisesta budjetista poikkeuksellisessa tilanteessa, sanoo Nils Torvalds.
Torvaldsin mukaan Euroopan parlamentilla on nyt edessä tärkeä valinta budjettineuvotteluissa.
– Komission ehdottamat suuret investoinnit ovat tarpeen sekä kriisin välittömien vaikutusten lieventämiseksi sekä siirtymävaiheeseen kuuluvan työn tukemiseen kohti kestävämpää ja kilpailukykyisempää unionia. Siksi Euroopan parlamentin on nyt löydettävä tapoja rahoittaa ehdotus.
Samalla hän painottaa, että uudet sitoumukset asettavat uusia, korkeampia vaatimuksia seurannalle ja valvonnalle.
EU:n vallan kasvaessa meidän on valvottava läheisyysperiaatteen toteutumista ja oikeuttamme löytää paikallisiin olosuhteisiin sopivia ratkaisuja. Siirtojen on oltava ehdollisia myös siinä määrin, että vastaanottajat eivät vaikuta haitallisesti EU:n perusarvoihin, kuten oikeusvaltioperiaatteeseen
Komission ehdotuksen tärkeimmät budjettikohdat ovat, kuten aiempinakin vuosina, yhteinen maatalouspolitiikka ja EU:n koheesiopolitiikka, millä pyritään vähentämään jäsenvaltioiden välisiä eroja.
Tulevat budjettineuvottelut vuodeksi 2021 liittyvät läheisesti, myös tällä hetkellä käynnissä oleviin, neuvotteluihin monivuotisesta rahoituskehyksestä ja elpymisrahastosta.