– Utgångsläget för Finland i det här lagförslaget har varit mycket bättre än för många andra medlemsländer, konstaterar Torvalds. Även om vi också kommer vara tvungna att investera i förbättrad rening av vårt avloppsvatten, är överenskommelsen, speciellt med de ändringar vi fått igenom, mycket fördelaktig för Finland.
De nya reglerna kräver att reningsgraden i hela unionen höjs till en nivå, där näringsämnen som kväve och fosfor avlägsnas från avloppsvattnet i tätbebyggelser.
– Detta gör vi redan i stora delar av Finland men gemensamma EU-regler hjälper oss att komma åt näringsämnen som rinner ut även i andra delar av Östersjön och bidrar till dess övergödning, fortsätter Torvalds.
Nytt för det uppdaterade direktivet är även det så kallade fjärde stadiet, som avlägsnar mikroföroreningar från avloppsvattnet. Dessa föroreningar kommer i dagens läge främst från läkemedel och hygienartiklar, vilket medfört ett behov att lägga större krav på dessa industrier. Medlemsländerna har dock möjligheten att täcka upp till 20 % av kostnaderna för denna avancerade rening – en kompromiss som uppnåtts tack vare Torvalds arbete.
– Principen ”förorenaren betalar”, är ytterst viktig, men gällande livräddande läkemedel är det inte helt lätt att peka ut vem förorenaren är, menar Torvalds. Eftersom vi förväntar oss att läkemedel ska finnas tillgängliga och att fler ska utvecklas, har också samhället som helhet ett ansvar för att delta i reningen av dem. Dessutom har frågan om krisberedskap igen blivit aktuell. Vi måste i Europa bli bättre på att säkerställa europeisk produktion av läkemedel. Medlemsländerna vaknade i den här frågan alldeles för sent men vi lyckades trots detta nå en hyfsad kompromiss.
Den överenskomna texten kommer nu genomgå en juridisk språkgranskning och den slutgiltiga versionen godkänns av Europaparlamentet samt ministerrådet under hösten. Direktivet förväntas träda i kraft i slutet av 2024.
Kontaktuppgifter:
Europaparlamentariker Nils Torvalds (SFP / Renew Europe)
nils.torvalds@ep.europa.eu
+358 40 04 32 262
Specialmedarbetare Johannes Lith
johannes.lith@ep.europa.eu
+358 45 35 53 915