– Vi kan vara nöjda över att det inte gick värre än så här, är Torvalds första reaktion över resultatet.
Trots att majoriteten stödde Torvalds kompromissförslag, är han alltså inte helt nöjd med resultatet.
– Vi var tvungna att ge efter i vissa för Finland viktiga frågor, som t.ex. vilken sorts bioenergi som kan anses förnybar. Svårigheterna under förhandlingarna har ofta haft att göra med oförmågan att se hur olika våra europeiska skogar är och mår. Med tanke på maktstrukturen i miljöutskottet, kunde det ändå ha gått riktigt illa och vi lyckades undgå flera fallgropar, säger Torvalds.
– Ambitionsnivån hölls så hög som den behöver vara för att nå våra klimatmål, samtidigt som vi lyckades bl.a. förbättra texten för att säkerställa att den fungerande skogsförvaltningsmodellen i Norden inte hotas, tillägger Torvalds.
Jobbet är ändå långt ifrån färdigt. En relativt svag majoritet i miljöutskottet översätts sällan i en majoritet i plenum, då hela parlamentet ska rösta om direktivet. Även kommissionens plan på att bli av med ryska fossila bränslen kommer att spela en roll i hur parlamentet som helhet kommer att rösta på hösten.
– Till näst går jag in i förhandlingar med industriutskottet för att hitta en gemensam linje som vi sedan kan presentera för hela parlamentet. Jag är nöjd över att miljöutskottet med detta omröstningsresultat gett mig förtroendet att föra dess talan i de fortsatta förhandlingarna, avslutar Torvalds.