Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, som förgiftades under en flygresa den 20 augusti, väcktes under måndagen ur den koma han har befunnit sig i vid ett sjukhus i Berlin.
Tysklands regering meddelade i förra veckan att entydiga bevis pekar på att Navalnyj förgiftades med nervgiftet Novitjok, ett kemiskt vapen utvecklat i Ryssland.
Såväl EU som Nato har sedan dess ställt nya krav på att Rysslands regering samarbetar kring en utredning om mordförsöket på Navalnyj – men Ryssland har hittills vägrat.
– Den ryska oviljan till att få klarhet i hur landets främste oppositionspolitiker förgiftades måste nu få kännbara konsekvenser, säger Nils Torvalds.
– Eftersom den ryska säkerhetstjänsten intensivt följde med Navalyjs förehavanden under hans resa i Sibirien, har följaktligen den här Tjeka/KGB-efterföljaren ett uttryckligt ansvar – och, vilket är skäl att understryka, en fruktansvärd historisk belastning.
I Tyskland, som innehar EU-ordförandeskapet till årsskiftet, förs nu en inrikespolitisk debatt om huruvida nya sanktioner mot Ryssland bör innefatta ett förbud mot att slutföra det stora gasledningsprojektet Nord Stream 2.
– Nord Stream 2 är av stor betydelse för särskilt Tysklands framtida energiförsörjning. Samtidigt måste EU ta ansvar genom att visa Ryssland att ett byggstopp kan komma i fråga om landet fortsätter vägra samarbeta, säger Nils Torvalds.
Det kontroversiella Nord Stream 2-projektet, med en beräknad årlig transportkapacitet om 110 miljarder kubikmeter, är redan färdigställt till 90 procent.
Rysslands president Vladimir Putin uppgav i januari att projektet väntades färdigställas i slutet av år 2020 eller början av år 2021.