Nils Torvalds är relativt nöjd med resultatet av parlamentets omröstning i det omtvistade biobränsledirektivet, eller s.k. ILUC-direktivet. Direktivet handlar om hur Europa ställer om energianvändningen till mer avancerade och klimatvänliga biobränslen. Målsättningen är att genom dessa typer av bränsle hitta lösningar till problematiken kring användning av mat som biobränsle. Avancerade biobränslen tillverkas av bland annat huggrester, avfall och oätbara råvaror.
Problemet med förslaget som fanns på bordet var att parlamentets miljöutskott märkbart ville strama åt användningsmöjligheterna för trädbaserade biobränslen, något som framförallt skulle ha drabbat Finland och Sverige som är föregångare inom området med satsningar på forskning och utveckling av just dessa typer av bränslen.
– Efter ett intensivt dygn av förhandlingar, där bl.a. vi finländska ledamöter i den liberala gruppen lyckades försäkra oss om stöd från vår grupp, lyckades vi få en majoritet för de för oss viktigaste frågorna. Det vände steken till en seger i dagens omröstning, säger Torvalds.
Dessvärre lyckades den konservativa gruppen – kanske mest av oövertänksamhet och i frustration över att inte kunna bestämma allt – med en rösts marginal blockera möjligheten för parlamentet att inleda förhandlingar kring det slutliga direktivet med ministerrådet. Detta gör att saken i värsta fall kan dra ut på tiden över nästa EU-val.
– Nu fick vi ur Finlands och Nordens perspektiv ett verkligt bra resultat som bas för de fortsatta förhandlingarna. Men den konservativa gruppens blockering betyder nu en onödigt lång tid av väntan som betyder osäkerhet för de företag som investerat i biobränslen – något som jag gärna undvikit, trots att omröstningen i övrigt gick vår väg, avslutar Torvalds.