-Nyt on korkea aika päivittää toimenpideohjelma, jossa päätetään hyväksyttävistä merimetsomääristä erityisillä alueilla ja samalla lyödä lukkoon ne alueet, missä tulokaslaji sinensis ei saa pesiä. Nämä ovat alueita, jossa merimetsot tekevät suurta hallaa ammatti- ja vapaa-aikakalastukseen sekä turismiin. Merimetsoja ei pitäisi myöskään sallia lähellä vapaa-ajan asutusta niiden haitallisen vaikutuksen vedenlaatuun takia.

Näin toteaa Europarlamentaarikko Nils Torvalds 10-sivuisessa kirjelmässä, joka lähetettiin ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle sekä pääministeri Juha Sipilälle ennen pääsiäistä. Torvalds painottaa myös, että samalla kun kartoitetaan ongelma-alueet, pitäisi heti päättää mihin toimenpiteisiin ryhdytään.

– Akuuttiset ongelma-alueet vaativat yhdistelmiä monista eri toimenpiteistä: suojelumetsästys, munien öljyäminen/puhkominen sekä pesien ja puiden poistaminen.

Toimenpiteisiin pitäisi heti ryhtyä mahdollisista valituksista huolimatta. Näinhän ELY-keskus on päättänyt Vaasan tapauksessa, painottaa Torvalds.

– Merimetsojen vähentäminen säikyttämällä on aivan tehotonta. Silloin vain siirretään ongelma muualle. Ongelma on nyt äärimmäisen akuuttinen ja varsinkaan nyt ei ole aikaa sellaisiin tehottomiin toimenpiteisiin.

Kirjelmässään Europarlamentaarikko Nils Torvalds toteaa Suomen kansallisien ohjeiden olevan jo 12 vuotta vanhoja. Niiden laatimisen aikaan oli kolmisen tuhatta pesivää merimetsoparia. Nyt luku on yli 25 000.

Suomi voisi ottaa mallia Tanskan (2016-2020) kansallisista ohjeista. Voisimme hyvin käyttää pohjoismaidemme hyviä toimenpide-käytäntöjä.

Torvaldsia harmittaa, että vastuulliset viranomaiset ovat myöhästyttäneet ja vesittäneet kansanedustaja Anna-Maja Henrikssonin johtaman työryhmän neuvotteluiden kompromissia.

– Ei ole oikein, että ensin ollaan työryhmässä ja sitten myöhästytään politiikan ulkopuolella ja tuhotaan kaikki ne toimenpiteet, jossa oltiin samoilla linjoilla.

Kirjelmässä, joka on laatinut Torvaldsin erityisavustaja Elisabet Rantschukoff, on toimenpide-ehdotuksia jotka Österbottens Fiskarförbund ja Intresseföreningen för en levande skärgård-yhdistys ovat joitakin aikoja sitten lähettäneet ympäristöministeri Tiilikaiselle.

Kirjelmän voit lukea tästä.