EU-komission tulee nykyisen rahanpesun vastaisen direktiivin mukaan olla  vastuussa ja ylläpitää listaa maista, joita voidaan pitää rahanpesun  osalta korkean riskin maina. Europarlamentti äänesti eilen komission  uusinta ehdotusta vastaan.

 ALDE:n ja RKP:n europarlamentaarikko Nils Torvalds, joka seuraa  kysymystä liberaalin ryhmän puolesta, pitää parlamentin päätöstä oikeana.

 – Komission esittämä lista on kaikkea muuta kuin riittävä. Käytännössä  komissio on leikannut ja liimannut kansainvälisen Financial Action Task  Force:n listasta, mutta se ei riitä. Vaikka esimerkiksi Pohjois-Korea on  hiljattain liitetty listalle, puuttuu sieltä esimerkiksi Panama. Lista  ei yksinkertaisesti ole kattava, Torvalds sanoo.

 Komissio toteaa puolestaan, että siltä puuttuu resursseja kattavamman  listan ylläpitämiseksi. Torvalds sanoo ymmärtävänsä argumentin, mutta  toteaa samalla, että komission olisi tarkasteltava priorisointejaan.

 – Viime aikojen vuodot osoittavat, että Eurooppa menettää suuria määriä  verotuloja veropaon seurauksena, sekä sen, että pestyä rahaa käytetään  rikollisuuden ja terrorismin rahoittamiseen. Resurssien riittämätön  allokointi tällaisessa tilanteessa on vastuutonta. Eurooppa pystyy kyllä  parempaan!

 

Lisätietoja:

Nils Torvalds, Europarlamentaarikko +32 477 772 742

Anton Nilsson, erityisavustaja +32 489 32 04 79