I mars 2013 offentliggjorde Europaparlamentet en studie om europeiska skarvbestånd. Studien var en konsekvens av de växande skarvbeståndens tryck på fiskebestånden. Europaparlamentariker Nils Torvalds har i egenskap av viceordförande för Europaparlamentets fiskeriutskott varit med och tagit initiativ till skarvstudien.
Studien visar bl.a. att antalet skarvar i Finland ökat från 500 till hela 18 000 på 10 år mellan åren 2001 och 2011. Före år 1997 finns inga uppgifter om att skarven skulle ha funnits i vår fauna. Studien visar också att samma utveckling skett i Danmark och Tyskland.
Medan den nordatlantiska storskarven funnits naturligt i Norge, Storbritannien och på Irland, är det i Danmark, Finland, Sverige och Tyskland den eurasiska storskarven, en invasiv art, som vållar problem.
Skarven är en extremt skicklig fiskare och konsumerar dagligen mellan 400 gram och 1 kilo fisk. Detta gör att skarven sätter ett hårt tryck på fiskebestånd och biodiversiteten. Eftersom skarven mestadels äter fisk mindre än 15 cm låter den inte heller fisken bli könsmogen så att den skulle hinna reproducera sig.
Skarven skyddas genom fågeldirektivet, men EU har möjlighet att ge tillstånd till jakt, förstörande av bon och ägg om medlemsländerna ansöker om tillstånd. Det är dock få medlemsländer som ansöker om tillstånd.
– Studien visar med all önskvärd tydlighet det fiskare i Skärgårdshavet, på Åland och i Österbotten länge rapporterat. Den visar att regeringen och myndigheter måste ge större möjligheter till jakt och förstörande av skarvbon då skarven inte hör hemma i vår naturliga fauna, understryker Nils Torvalds.
Studien heter ”Between Fisheries and Bird Conservation: The Cormorant Conflict” och är skriven av Ian G. Cowx (University of Hull International Fisheries Institute, UK). Hela studien kan laddas ner via denhär länken:
(Den här artikeln finns också publicerad i tidningen Nya Europabladet som Nils Torvalds ger ut. Tidningen finns som bilaga i de flesta finlandssvenska tidningar lördag 27 april.)